Blog

Szűrők

Lisztérzékeny(?) a családban

Ma már talán nem is ülhetünk le közös asztalhoz úgy enni, hogy a társaság egyik tagja ne jelezné, allergiás erre vagy arra, nem fogyaszt(hat) ebből vagy abból az élelmiszerből. Az efféle igények adódhatnak abból, hogy valaki valamilyen speciális, fogyókúrára irányuló diétát tart, vagy abból, hogy olyan betegséggel küzd az illető, amely nem enged meg bármilyen élelmiszert vagy összetevőt.

A valódi ételallergiák közül az egyik legveszélyesebb a gluténérzékenység, más néven gluténintolerancia, gabonaallergia vagy cölikália. Régebben lisztérzékenységnek nevezték, de ez nem fedi pontosan és teljesen a jelenséget, jobb, ha lassan kikopik a szóhasználatból. A népesség körülbelül 1-2%-ára jellemző ez a kórkép, de 6-10 % szenved a cölikáliáéhoz nagyon hasonló tünetektől – a tünetcsoportnak még nincsen magyar neve, az angolból fordított nem cölikáliás glutén szenzitivitás (NCGS) megjelöléssel különítik el a cölikáliától. A két betegség között lényegi különbségek vannak.

Az NCGS-ben szenvedőknek nem károsodnak a vékonybélbolyhaik, és nem jellemző a társbetegségek megjelenése, és az öröklődés sem. Jellemzően a felnőtt korban felbukkanó probléma, aminek legmarkánsabb tünete, hogy gluténfogyasztás után már húsz perccel erős hasi tünetek jelentkeznek. Fontos, hogy az orvos által felállított pontos diagnózis előtt nem szabad diétázni, nem szabad gluténmenetes ételeket enni, rendelni, mert az megnehezíti az egyébként is nehezen felállítható diagnózis kialakítását. Viszont amint lehet, szakemberhez fordulni a panaszokkal!

A cölikália immunbetegség. Nem gyógyítható, egyetlen kezelési módja a tökéletesen gluténmentes diéta betartása – egy életen át. A kezeletlen cölikália súlyos betegségeket okoz, kóros tápanyaghiányos állapotot idéz elő, aminek eredményeképpen veszélybe kerül a szervezet optimális működése. Nem tréfa. Ezért is nehezen érthető, hogy mára mintha divattá nőtte volna ki magát a gluténmentes étrend. Sok külföldi fórumon emelték már fel szakácsok, étterem tulajdonosok a szavukat a jelenség ellen. Akinek nincsen igazolt cölikáliás vagy nem cölikáliás gluténérzékenysége, többet tesz az egészségéért, ha mértéktartóan és józanul táplálkozik, vagyis nem viszi túlzásba a finomított élelmiszerek, az állati zsiradékok, a cukrok fogyasztását.

Az sem mellékes, hogy a gluténérzékeny betegnek óvakodnia kell más, kizárólagosságokat elváró diétáktól, számára például tilos a paleo étrend! Az életen át tartandó gluténmentesség ma már nem jelent „élhetetlenséget”. Az egészséges táplálkozásra vonatkozó egyéb ajánlásokat betartva, és kihasználva azt, hogy itthon is elérhetőek a legkülönfélébb alapanyagok, amelyek segítségével kiválthatóak a gluténtartalmú élelmiszerek, a cölikáliás teljes életet élhet.

Ha ön arra gyanakszik, hogy kellemetlen tünetei a gluténfogyasztás eredményeképp lépnek fel, forduljon orvoshoz! A fent leírtak pusztán vázlatos képet adnak erről a tünetegyüttesről, semmiképpen ne ez alapján állítson fel öndiagnózist, vagy döntsön valamilyen diéta mellett!

A betegség minél pontosabb leírásához a https://glutenerzekeny.hu/ oldalt hívtuk segítségül.

Ez is érdekelheti

Étkezés és mozgás – hogy is állnak egymással?

Néha olyan érzése lehet az újságot olvasónak, a tévénézőnek, az internetet böngészőnek, hogy erről a témáról már mindent elmondtak, ezt már mindenki kívülről fújja, miért kell erről újra meg újra beszélni? Az egészséges táplálkozásról és a mozgás szerepéről, fontosságáról írni lerágott csont (hogy stílusosak maradjunk…). Ám, ha így van, akkor miért terjed mégis járványszerűen az…