Blog

Szűrők
lételemünk a víz

Lételemünk a víz

Sok csodája van Földünknek, amelyek közül az egyik legnagyobb a víz. Már az ókori tudósok is tisztában voltak vele, hogy víz nélkül nem lehetne élet bolygónkon. Az emberi test tömegének nagy része víz, a nőknél 50%, a férfiaknál 60%, az egészen pici csecsemőknél pedig 70% a test víztartalma. Köztudott, hogy az ember anélkül, hogy élelmet venne magához, akár heteken keresztül is képes életben maradni. Víz nélkül azonban csak napokat lehet túlélni. Számos regény és film visszatérő motívuma az, amikor a hajótörött egy csónakban vergődik a tengeren, és haldoklik a szomjúság miatt, mert sehogyan sem tud édesvízhez jutni. Szomjan hal a tenger közepén.

A jólét számos érdekes problémát hozott magával, egyike ezeknek a nem megfelelő mennyiségű tiszta víz fogyasztása. Kutatások bizonyítják, hogy a jóléti társadalmakban lényegesen lecsökkent a vízfogyasztás, helyét átvették az üdítők. Nagy baj ez, gyerekeinket sem könnyű megóvni tőle, pedig feltétlenül szükséges lenne, a tiszta ivóvíznél ugyanis nincsen egészségesebb folyadék az emberi test számára. Sokan esküsznek a gyümölcslevekre, de jó tudni, hogy azok korántsem olyan egészségesek, mint amilyennek a reklámok mutatják őket. Még a 100%-os gyümölcslevek sem mondhatóak kifejezetten egészségesnek, a tartósítás miatt ugyanis olyan eljárásokon mennek keresztül, melyek után már nem ugyanolyanok, mintha fognánk egy narancsot, kifacsarnánk a levét és ott helyben meginnánk. A cukrozott üdítőkről már nem is szólva, ami valódi függőséget tud okozni a gyerekeknél.
A másik érdekes probléma, hogy nem iszunk eleget. Megoszlanak a vélemények arról, hogy mennyit kellene innia egy egészséges felnőtt embernek egy nap, de az biztos, hogy ha a napi folyadékbevitel nem éri el a két litert, az nem egészséges. Az optimális mennyiség természetesen függ a páratartalomtól, a hőfoktól, illetve a testmozgás vagy munkavégzés intenzitásától. Sokan azonban már csak akkor isznak, amikor kezd kiszáradni a szájuk, amikor már nagyon szomjasak. Nem javasolt megvárni ezt az állapotot, inni kell rendszeresen, óránként, hogy pótolni tudjuk szervezetünk számára az elveszített folyadékot.

Az Interfood csapata ezért azt tanácsolja, hogy az étlapunkon szereplő egészséges és tápláló ételek mellé fogyasszon minél több tiszta vizet. Az ételrendelés és a házhozszállítás megkönnyíti az egészséges étrend betartását, ám megfelelő folyadékbevitel nélkül a legegészségesebb étel sem éri el a kívánt hatást.

Ez is érdekelheti

A palacsinta története

A palacsinta története

Melyik az az étel, amelyik jó édesen és sósan, hidegen és melegen fogyasztva, tejszínhabbal vagy éppen sajtszósszal tálalva, lekváros, húsos, kakaós, fahéjas, sajtos, mogyorókrémes, zöldséges vagy éppen túrós töltelékkel? Most már biztosan rájött minden kedves olvasónk, hogy ezen a héten bizony a palacsintát fogjuk górcső alá venni. Tartson velünk, hogy megtudhassa, kinek köszönhetjük ezt a…