Blog

Szűrők
lebojt-igaz-vagy-hamis

Léböjt: igaz vagy hamis?

Fogyj! Méregteleníts! Érd el a bikinialakot (vajon mit is jelent ez valójában?)! Szabadulj meg az ünnepek után felszedett kilóktól! Böjtölj a testi/lelki tisztaságért! Íme az 1, 3, 5 napos, 1 hetes, 1 hónapos csodamódszer!

Szlogenek és felszólítások tavasszal, nyáron, ősszel, télen, és tavasszal… Egész évben. A sok tanács, praktika, tudományos és áltudományos megállapítás között nehéz józannak maradni. Így van ez a léböjtökkel kapcsolatban is. Hasznosak-e, vagy éppen ellenkezőleg? Szögezzük le, talán még itt, a bejegyzés elején, hogy 1. a kiegyensúlyozott, helyes étrendnél semmi sem segíti jobban, hogy testünket egészségesen, megfelelő súlyban tartsuk; 2. a több zöldség, gyümölcs, kevesebb feldolgozott, finomított, zsíros élelmiszer fogyasztása közelebb visz a céljainkhoz; 3. az életmódváltás hosszú távra szól, eredményei 4-6 hónap után mutatkoznak meg.

A léböjt-kúrák, legyenek azok víz-, zöldség- vagy gyümölcsalapúak, szervezetünk számára lehetnek felüdítőek, és válhatnak egészségkárosítóvá, ha túlzásba visszük őket. A léböjt a bélrendszer kitakarítására, a salakanyagoktól való megtisztítására szolgál, az emésztőrendszer pihentetését ér(het)jük el vele, ami képes támogatni a regeneráló folyamatokat vagy egy esetleges fogyást. Semmiképpen nem csodaszer azonban, és alkalmazásakor érdemes orvos tanácsát kérni, illetve tisztában lenni a test alapvető működésével és törvényszerűségeivel.

Egy néhány napos léböjt-kúra rengeteg mentális erőt adhat ahhoz, hogy valóban és komolyan elköteleződjünk a hosszan tartó életmódváltás mellett, de csak rövid időszakra, legfeljebb néhány napra szólhat, és mindenképpen meg kell győződni arról, hogy a szervezet a kúra alatt is megkap minden létfontosságú tápanyagot. A léböjtkúrák egyik hátulütője ugyanis éppen a hiányos tápanyagbevitelből adódik. Az alacsony nátrium-szint fejfájást, szédülést, hányingert okozhat, a rosthiány emésztési zavarokat. Azt is kevesen tudatosítják a kúra előtt, hogy a rengeteg ekkor elfogyasztott gyümölcslével értelemszerűen rengeteg cukor kerül be a szervezetbe, viszont csak minimális mértékben az izmok és az immunrendszer számára is nélkülözhetetlen protein – ezek pedig éppen ellene mennek az egészségesebb testről szőtt vágyaknak.

A nem megfelelően végiggondolt, rohamszerű léböjtkúrák előidézhetik a rettegett jojó-effektust, és napokra tehetnek nyomottá, ingerlékennyé amellett, hogy az egész étkezési élményt megváltoztatják. Cukorbetegek, szívbetegek, krónikus betegségben szenvedők stb. számára egyáltalán nem ajánlottak a léböjtkúrák, és az is mérlegelendő, hogy az aktuális testideálnak mindenáron megfelelni akaróknál erős függést és étkezési zavarokat is okozhatnak.

A táplálkozás éppen olyan egyéni, mint az ujjlenyomatunk, nem szorítható trendi, egyen-működés keretei közé. A testnek vannak saját méregtelenítő folyamatai, májunk és vesénk minden nap teszi a dolgát, bízzon bennük! Ha ön tartózkodik a túlzott alkohol-, cukor-, koffeinfogyasztástól, ha törekszik arra, hogy minél kevesebb mesterséges adalékanyagot vigyen be a szervezetébe, ha mértékletesen étkezik, kellő mennyiségű folyadékot iszik, amikor csak módja van, mozog és friss levegőt szív, talán nincs is szüksége léböjtre. Élvezze a tudatos, józan, de élményszerű étkezéseket, rendeljen az Interfoodtól alkatának, életmódjának megfelelő fogásokat! Figyeljen teste jelzéseire, hogy mindig tudja, mivel táplálja helyesen!

Ez is érdekelheti

lencsefozelek

Egy tál lencse, meg egy fasírozott, az annyi mint egy ebédszünet

Az, hogy a lencsefőzelék értékes étel, abból is sejthető, hogy a Bibliában Jákob egy tál lencséért veszi meg az elsőszülöttség jogát a bátyjától, Ézsautól… A történet persze kicsit szövevényesebb ennél, de ez semmiben sem kisebbíti azt a tényt, hogy a lencse ősi és rendkívül fontos tápláléka az embernek; nagy kár, hogy mi, magyarok leginkább csak…