Blog

Szűrők
lebojt-igaz-vagy-hamis

Léböjt: igaz vagy hamis?

Fogyj! Méregteleníts! Érd el a bikinialakot (vajon mit is jelent ez valójában?)! Szabadulj meg az ünnepek után felszedett kilóktól! Böjtölj a testi/lelki tisztaságért! Íme az 1, 3, 5 napos, 1 hetes, 1 hónapos csodamódszer!

Szlogenek és felszólítások tavasszal, nyáron, ősszel, télen, és tavasszal… Egész évben. A sok tanács, praktika, tudományos és áltudományos megállapítás között nehéz józannak maradni. Így van ez a léböjtökkel kapcsolatban is. Hasznosak-e, vagy éppen ellenkezőleg? Szögezzük le, talán még itt, a bejegyzés elején, hogy 1. a kiegyensúlyozott, helyes étrendnél semmi sem segíti jobban, hogy testünket egészségesen, megfelelő súlyban tartsuk; 2. a több zöldség, gyümölcs, kevesebb feldolgozott, finomított, zsíros élelmiszer fogyasztása közelebb visz a céljainkhoz; 3. az életmódváltás hosszú távra szól, eredményei 4-6 hónap után mutatkoznak meg.

A léböjt-kúrák, legyenek azok víz-, zöldség- vagy gyümölcsalapúak, szervezetünk számára lehetnek felüdítőek, és válhatnak egészségkárosítóvá, ha túlzásba visszük őket. A léböjt a bélrendszer kitakarítására, a salakanyagoktól való megtisztítására szolgál, az emésztőrendszer pihentetését ér(het)jük el vele, ami képes támogatni a regeneráló folyamatokat vagy egy esetleges fogyást. Semmiképpen nem csodaszer azonban, és alkalmazásakor érdemes orvos tanácsát kérni, illetve tisztában lenni a test alapvető működésével és törvényszerűségeivel.

Egy néhány napos léböjt-kúra rengeteg mentális erőt adhat ahhoz, hogy valóban és komolyan elköteleződjünk a hosszan tartó életmódváltás mellett, de csak rövid időszakra, legfeljebb néhány napra szólhat, és mindenképpen meg kell győződni arról, hogy a szervezet a kúra alatt is megkap minden létfontosságú tápanyagot. A léböjtkúrák egyik hátulütője ugyanis éppen a hiányos tápanyagbevitelből adódik. Az alacsony nátrium-szint fejfájást, szédülést, hányingert okozhat, a rosthiány emésztési zavarokat. Azt is kevesen tudatosítják a kúra előtt, hogy a rengeteg ekkor elfogyasztott gyümölcslével értelemszerűen rengeteg cukor kerül be a szervezetbe, viszont csak minimális mértékben az izmok és az immunrendszer számára is nélkülözhetetlen protein – ezek pedig éppen ellene mennek az egészségesebb testről szőtt vágyaknak.

A nem megfelelően végiggondolt, rohamszerű léböjtkúrák előidézhetik a rettegett jojó-effektust, és napokra tehetnek nyomottá, ingerlékennyé amellett, hogy az egész étkezési élményt megváltoztatják. Cukorbetegek, szívbetegek, krónikus betegségben szenvedők stb. számára egyáltalán nem ajánlottak a léböjtkúrák, és az is mérlegelendő, hogy az aktuális testideálnak mindenáron megfelelni akaróknál erős függést és étkezési zavarokat is okozhatnak.

A táplálkozás éppen olyan egyéni, mint az ujjlenyomatunk, nem szorítható trendi, egyen-működés keretei közé. A testnek vannak saját méregtelenítő folyamatai, májunk és vesénk minden nap teszi a dolgát, bízzon bennük! Ha ön tartózkodik a túlzott alkohol-, cukor-, koffeinfogyasztástól, ha törekszik arra, hogy minél kevesebb mesterséges adalékanyagot vigyen be a szervezetébe, ha mértékletesen étkezik, kellő mennyiségű folyadékot iszik, amikor csak módja van, mozog és friss levegőt szív, talán nincs is szüksége léböjtre. Élvezze a tudatos, józan, de élményszerű étkezéseket, rendeljen az Interfoodtól alkatának, életmódjának megfelelő fogásokat! Figyeljen teste jelzéseire, hogy mindig tudja, mivel táplálja helyesen!

Ez is érdekelheti

csoki, kávé, tea- interfood

Csoki, kávé, tea – nem ellenségek

A csoki, a kávé és a tea megítélése sokat változott az idők során, a kezdeti rajongás, sóvárgás olykor igazi népőrületté fajult, majd a függőségen át vezetett az út a megtagadásig. Szibériában a teát olyan értékesnek tartották, hogy egészen a második világháborúig fizetőeszköz volt, 1674-ben pedig a nők fellázadtak a kávé ellen, férjeik ugyanis rengeteg időt…