Blog

Szűrők

Karácsonyi érdekességek

A karácsony mindenhol a szeretet ünnepe, mégis sok dologban eltérnek egymástól a különböző kultúrák karácsonyi szokásai. Az emberek mindenhol szeretnek enni, ezért a karácsonyi lakoma nem marad el egyik országban sem, még ha néhol teljesen más is, mint nálunk. Az Interfood karácsonyi érdekességeket gyűjtött kedves olvasóinak erre a hétre, tartson ismét velünk!

 

A híres angol pulyka

Az Egyesült Királyságban régóta az egészben sült pulyka a karácsonyi vacsora fénypontja. Nem volt ez azonban mindig így, nagyon sokáig disznófej és mustár volt az ünnepi étel. A tizenhetedik században azonban VIII. Henrik pulykát süttetett a nagy ünnepre, aminek akkora sikere volt, hogy egyszerre hagyományt is teremtett vele.

 

Jaj, de szép a karácsonyfa – együk meg!
A friss fenyőhajtások ugyanis rengeteg C-vitamint tartalmaznak. Na, persze nem venné ki jól magát, ha nekiállnánk az ünnepi fát megenni, de a téli időszakban érdemes beszerzünk egy kis fenyőhajtásból készült szirupot, ami segít megelőzni a torokfájást és más megbetegedéseket.

 

Csokipénz
A csokipénzek, amiket a gyerekek annyira szeretnek, utalások Szent Miklós nagylelkű tettére, aki aranypénzeket vitt a szegényeknek. Tehát ha ilyet rejtünk a Mikulás-tasakba, azzal nem csak örömet szerzünk a kicsiknek, de egyben meg is emlékezünk erről a nemes tettről.

 

Az egész évben kitartó gyümölcskenyér
A régi időkben a gyümölcskenyeret nem ették meg azonnal, hanem csak időnként csentek belőle egy-egy falatot. Mindez azért volt lehetséges, mert kihagyták belőle a gyorsan romló összetevőket, és alkohollal készítették, ami szintén segített a süteménynek hosszabban frissnek maradni. És persze leginkább azért, mert a nagy szegénységben nem sűrűn volt lehetőségük ilyen finomságot sütni. Ma már nem marad meg túl sokáig egy háznál sem a gyümölcskenyér, hiszen ahhoz túl finom.

 

Mikulásváró zoknik
A Mikulásvárás idején fellógatott zokni, amit főleg a kandallóra szokás tenni, eredetileg holland hagyomány. A hollandok a zoknikba ételt tesznek Szent Miklós szamarának, aki cserébe apró ajándékokat hoz.

 

Leleményből hagyomány

Manapság már itthon is kaphatóak piros-fehér csíkos cukorpálcikák, amelyekkel más országokban a karácsonyfát szokás díszíteni. Ha lehet hinni a szóbeszédnek, az édességet 1670-ben találták ki, amikor egy német kórusvezető cukorkákat rendelt a gyermekek lecsendesítésére a templomban.

 

Kitalálta már a karácsonyi menüt? Sok finomságot tervez készíteni a család számára? Ha igen, és netán elfárad a végére, ne aggódjon, idén is számíthat az Interfoodra. December 21-22-23-án karácsonyi menüvel és kiszállítással kedveskedünk megrendelőinknek.

 

Ez is érdekelheti

Változatos étrend sok zöldséggel

Aki olvasta előző blogcikkünket, vagy követi a jelenlegi trendeket, az tudja jól, hogy ma a változatos, kiegyensúlyozott, mindenféle táplálékot magába foglaló étrend a legdivatosabb.  De hogyan lehetséges ezt a mindennapokban kivitelezni? Előnyben vannak azok, akik szeretik a zöldségeket és a gyümölcsöket, de hogyan szervezzük úgy az étkezéseinket, hogy mindennapra jusson elegendő rostanyag és vitamin szervezetünk…