Blog

Szűrők

Karácsonyi érdekességek

A karácsony mindenhol a szeretet ünnepe, mégis sok dologban eltérnek egymástól a különböző kultúrák karácsonyi szokásai. Az emberek mindenhol szeretnek enni, ezért a karácsonyi lakoma nem marad el egyik országban sem, még ha néhol teljesen más is, mint nálunk. Az Interfood karácsonyi érdekességeket gyűjtött kedves olvasóinak erre a hétre, tartson ismét velünk!

 

A híres angol pulyka

Az Egyesült Királyságban régóta az egészben sült pulyka a karácsonyi vacsora fénypontja. Nem volt ez azonban mindig így, nagyon sokáig disznófej és mustár volt az ünnepi étel. A tizenhetedik században azonban VIII. Henrik pulykát süttetett a nagy ünnepre, aminek akkora sikere volt, hogy egyszerre hagyományt is teremtett vele.

 

Jaj, de szép a karácsonyfa – együk meg!
A friss fenyőhajtások ugyanis rengeteg C-vitamint tartalmaznak. Na, persze nem venné ki jól magát, ha nekiállnánk az ünnepi fát megenni, de a téli időszakban érdemes beszerzünk egy kis fenyőhajtásból készült szirupot, ami segít megelőzni a torokfájást és más megbetegedéseket.

 

Csokipénz
A csokipénzek, amiket a gyerekek annyira szeretnek, utalások Szent Miklós nagylelkű tettére, aki aranypénzeket vitt a szegényeknek. Tehát ha ilyet rejtünk a Mikulás-tasakba, azzal nem csak örömet szerzünk a kicsiknek, de egyben meg is emlékezünk erről a nemes tettről.

 

Az egész évben kitartó gyümölcskenyér
A régi időkben a gyümölcskenyeret nem ették meg azonnal, hanem csak időnként csentek belőle egy-egy falatot. Mindez azért volt lehetséges, mert kihagyták belőle a gyorsan romló összetevőket, és alkohollal készítették, ami szintén segített a süteménynek hosszabban frissnek maradni. És persze leginkább azért, mert a nagy szegénységben nem sűrűn volt lehetőségük ilyen finomságot sütni. Ma már nem marad meg túl sokáig egy háznál sem a gyümölcskenyér, hiszen ahhoz túl finom.

 

Mikulásváró zoknik
A Mikulásvárás idején fellógatott zokni, amit főleg a kandallóra szokás tenni, eredetileg holland hagyomány. A hollandok a zoknikba ételt tesznek Szent Miklós szamarának, aki cserébe apró ajándékokat hoz.

 

Leleményből hagyomány

Manapság már itthon is kaphatóak piros-fehér csíkos cukorpálcikák, amelyekkel más országokban a karácsonyfát szokás díszíteni. Ha lehet hinni a szóbeszédnek, az édességet 1670-ben találták ki, amikor egy német kórusvezető cukorkákat rendelt a gyermekek lecsendesítésére a templomban.

 

Kitalálta már a karácsonyi menüt? Sok finomságot tervez készíteni a család számára? Ha igen, és netán elfárad a végére, ne aggódjon, idén is számíthat az Interfoodra. December 21-22-23-án karácsonyi menüvel és kiszállítással kedveskedünk megrendelőinknek.

 

Ez is érdekelheti

Csülök pékné módra, hagymás tört zeller

Sokan azt gondolják, hogy ez egy klasszikus magyar étel, igazi hungarikum, amelyet kis hazánkban találták fel, és biztosan valamilyen kenyértésztában sült sertéshúsról lehet szó. Az igazság azonban az, hogy ennek az ízletes ételnek semmi köze a kenyérhez, és nem is Magyarországról származik, hanem meglepő módon Franciaországból. Azért meglepő, mert a franciákat többnyire úgy képzeljük el,…