Blog

Szűrők

Így etetnek ők – tippek más nemzetektől gyermekeink táplálásához

A mindennapos, életünket szinte 24 órában átszövő internethasználatnak sok árnyoldala lehet. Szerveznek is ezekről konferenciákat, írnak cikkeket, és vitatkoznak róluk a villamoson. Jól értve és okosan kihasználva azonban a világhálót, könnyedén állíthatjuk fejlődésünk, jobb létünk szolgálatába (és még az ebédünket is házhoz rendelhetjük a segítségével). Ebben nincs semmi újdonság.

Magyarországon minden ötödik gyermek túlsúlyos, amin eddig sajnos a néhány éve bevezetett közétkeztetési reform sem tudott érdemben változtatni. Sok új információ ezekben a megállapításokban sincs; fejcsóválva vesszük tudomásul a nyilvánvaló tényeket. De mi van akkor, ha az előző két bekezdésben írottakról egy időben kezdünk gondolkodni? Nos, ez esetben például az interneten keresztül tanulhatunk abból, ahogyan más (kevésbé túlsúlyos) nemzetek bevezetik gyermekeiket az étkezés kultúrájába. Lássunk néhány ötletet arra, hogyan szerettessük meg az ételeket, hogy tegyük egészségesebbé az étkezéseket gyermekeink számára, avagy hogyan csinálják ezt mások?!

A franciáktól…
…érdemes lenne ellesni, ahogyan az étkezésekre mint kultúrájuk szerves és megtanulandó részére tekintenek, és ezt jó lenne gyermekinkbe is elültetni. A franciák már az ovis gyerekek esetében sem gondolkodnak „gyermek menü”-ben. Korán, a közétkeztetés keretében megismertetik a legkülönfélébb zöldségeket, sajtokat a gyerekekkel, sőt a borokról is viszonylag hamar tájékozódnak az ifjak. Az étkezésekre időt szánnak, az 1-2 órás ebédszünetben a diákok hazamehetnek, hogy a családjukkal ebédeljenek. Arra tanítanak, hogy inkább a minőségre, mint a mennyiségre helyezzük a hangsúlyt, ha evésről van szó, és ne feledjük élvezni az életet!

A finnek…
…az ételt éppúgy használják tanulás közben, mint mi a krétát meg a táblát. Országos projektet indítottak azért, hogy a gyerekek játékos formában, de iskolai keretek között, tízezer erre kiképzett tanár kíséretével ismerkedjenek meg az élelmiszerek termesztésével, fajtáival, elkészítésével stb. Van itt főzős foglalkozás, farmlátogatás, de erdei gombaszedés is! A skandináv nemzet ráadásul a menzákon is komoly értéket képvisel: mindenféle ételérzékenységben szenvedő, és minden vallás előírásai szerint étkező megtalálja a maga betevőjét.

Latin-Amerikában…
…az éghajlati sajátosságok miatt a gyerekek is sokáig ébren maradnak. Remek lehetőség, hogy a vacsorát étteremben tölthessék el, és mire felnőnek, tisztában legyenek a máshol-étkezés normáival! És, ne feledjük, rengeteg gyümölcsöt fogyasztanak édesség gyanánt.

A japánok…
…híresen fegyelmezettek. Annak ellenére, hogy az országban szinte minden automatizált, sőt robotizált, az iskolák étkezőiben tilos az automata. A gyerekek középiskolás korukig nem vihetnek otthonról ételt magukkal, mindenki ugyanazokat az egészséges és friss fogásokat kapja. Később, amikor már szabad az anyukának csomagolni, óriási mesterei a pakolásnak! Jó lenne megtanulni tőlük, hogyan lehet egyetlen doboznyi ételbe, kis rekeszek segítségével öt-hatféle fogásból is csomagolni, hogy a gyerekek természetesnek vegyék a sokféleséget, a kicsi adagokat.

Végül pedig, ha valaki azt hinné, a szokás már végképp kikopott a gyakorlatból: Dél-Koreában a gyerekek mérőkanálnyi halolajat is kapnak az ebédjük mellé…

Ez is érdekelheti

Vicces szilveszteri szokások a világ számos pontjáról

Vicces szilveszteri szokások a világ számos pontjáról

A szilveszter a világ számos pontján az ünneplés, a jókedv, a vidámság és a nevetés ünnepe. Elengedjük az elmúlt évet, és vidáman, örömmel köszöntjük az újat, amitől mindenki csupa jó dolgot vár. Bőség, termékenység, szerencse, egészség – ezekért áhítozunk éjféltájban, a sült malaccal, lencsével és pezsgővel rakott asztal mellett. Vannak országok, ahol az újévköszöntés és…