Blog

Szűrők

Időjóslás és egyéb szokások Márton napján

A néphagyomány, a magyar néplélek számos kincset és tudást őriz, melyek ismeretével az emberek könnyebben el tudtak igazodni a nehézségekkel teli világban. Nagyszüleink még tudták, hogy az év adott napjain figyelni kell az időjárást, hogy vannak olyan fennmaradt népi bölcsességek és megfigyelések, melyekből következtetni lehet az előttük álló tavasz csapadékosságára, vagy éppen a tél keménységére. Hogy aztán ezek a jóslatok beigazolódtak-e, és hogy azóta mennyit változott a világ, az megérne egy külön cikket. Ami biztos, hogy november 11-én Márton-napot ünnepel a magyar – libát eszik, bort iszik, és számos libás jóslat és szokás kerül terítékre ezen a jeles napon. Tartson az Interfooddal, emlékezzünk meg együtt Tours-i Szent Mártonról!

A nagy lakoma és a következő évi jólét

„Aki Márton-napon libát nem eszik, az egész éven át éhezik.” Így szól a leghíresebb Márton-napi mondás. A hagyomány szerint Márton-napon finom libasültet kell enni, nagy lakomát csapni, és annyit enni, amennyi csak belénk fér. Ha így teszünk, azzal nem csak megemlékezünk Tours-i Szent Mártonról, de a következő évi gazdagságunkat is biztosítjuk. A libasült készülhet libacombból vagy libamellből, mellé pedig párolt lilakáposzta és krumpli a jellegzetes ünnepi köret.

Az újbor és Márton pohara

A nagy lakomák elengedhetetlen kísérője volt a múltban a bor. Ma sincs ez másképp, hiszen egy jó sült hús mellé nagyon jólesik néhány korty bor. Hagyományosan ilyenkor kóstolták meg először az az évi szőlőtermésből készült bort, ezt nevezték újbornak. És ha már megkóstolták, lehetőleg minél többet ittak belőle, hogy biztosan gazdagság és egészség várja őket a következő esztendőben is. Ma már inkább a mértékletesség kerül előtérbe, de a szépen megterített asztal, a finom ételek és a közös családi vacsora ma is érték.

Időjóslás libacsontból és az aznapi időjárásból

“Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.” Tehát ha hihetünk a néphagyománynak, érdemes megfigyelni az aznapi időjárást, noha egy jó ideje nem volt havas novemberünk, de még decemberünk sem. A másik lehetőség az időjóslásra a liba mellcsontjának tanulmányozása. Ha rövid és barna színű, saras lesz a tél, ha fehér és hosszú, akkor sok hó várható. Ha nagy igazságokat nem is tudunk kideríteni ezzel a megfigyeléssel, a hagyományok és Márton-nap előtt méltón tiszteleghetünk vele.

Mai felgyorsult világunkban kevés család engedheti meg magának, hogy éppen november 11-én rendezzen lakomát, libát süssön és káposztát készítsen. Számukra az Interfood nyújt segítő kezet nyújt, az étlapon ugyanis megtalálhatóak a legnépszerűbb libás finomságok: Libaleves csigatésztával, Sült libamell párolt káposztával és tört burgonyával, Lúdláb torta – rendelje őket házhoz, egyen libát az egész család, nehogy jövőre éhezniük kelljen!

* A kép illusztráció.

Ez is érdekelheti

Nem csirkepörkölt! Csirkepaprikás

Nokedlivel, avagy galuskával: magyar étel. Minden benne van, amit a hagyományos magyar konyháról tudni vélünk: vöröshagyma, fokhagyma, fűszerpaprika, bors, paradicsom, zöldpaprika, tejföl és hús. Nem egyenlő azonban a csirkepörkölttel, ami tejföl nélkül készül. Nem is szívesen vesszük, ha tájékozatlan ember összekeveri a kettőt. A jó csirkepaprikás ismertetőjegye a sűrű, paprikás-tejfölös szaft, amelynek mindig elegendőnek kell…