Blog

Szűrők

Ideális étkezések egy ideális napon, azaz így is ehetne a család…

Hátha egyszer sikerül megvalósítani… Talán nem is annyira bonyolult egy ideális napot szervezni az étkezés szempontjából. Bár kétségtelen, hogy némi szervezést, felkészültséget és tudatosságot igényel. Viszont a saját és gyermekeink egészsége szempontjából hatalmas lépés lehet, és ha egyszer már összejött az „ideális nap”, akkor nincs más teendő, mint annak a napnak a tanulságait és rutinjait minden következő napba is újra meg újra beépíteni…

Nem is kell nagy dolgokra gondolni, elég néhány alaptételt szem előtt tartani, ha tökéletesen szeretné táplálni a családját. Íme, azok a szabályok, amelyeket érdemes figyelembe venni, ha ön a felelős családja egészséges étkezéséért:

1. Az étkezés öröm, emellett pedig közösségteremtő szerepe is van. Ha csak lehet, a család üljön együtt asztalhoz! Ha pedig ön az irodában vagy a munkahelyén ebédel, csatlakozzon kollégáihoz! Az asztal mellett eltöltött idő csak az együttlétről és az ételről szóljon! Ne dolgozzon, ne olvasson híreket közben, a gyerekek ne nézzenek fél szemmel tévét vagy tabletet!

2. A megfelelő vércukorszint fenntartása és az éhségrohamok kivédése érdekében a család minden tagja egyen naponta ötször – ez három fő étkezést és két kisebb étkezést jelentsen!

3. Egészségünk szempontjából legfontosabb étkezésünk a reggeli. Inkább keljenek húsz perccel korábban, hogy minőségben és ne kapkodva költhessék el! A reggeliben kapjanak helyet a rostokban gazdag, lassú felszívódású szénhidrátok (zab, teljes kiőrlésű gabonák stb.), zöldségek, gyümölcsök, zsírok (pl. olajos magvakban) és fehérjék (tojás, sovány tejtermékek stb.)

4. Törekedjen arra, hogy sok zöldséget, gyümölcsöt egyenek, de utóbbit leginkább a délelőtti órákban, mert a hiedelmekkel ellentétben a gyümölcs igenis hízlalhat, a benne lévő gyümölcscukor miatt. Persze egy alma és egy banán között óriási a különbség, de általánosan elfogadott, hogy késő délután és este bizony ajánlatos kerülni a gyümölcsök fogyasztását.

5. Szervezetünknek mindenre szüksége van: szénhidrátokra, zsírokra, fehérjékre éppúgy, mint vitaminokra, ásványi anyagokra. Csak az nem mindegy, hogy mit mikor fogyasztunk. Míg reggel ajánlatos a több szénhidrát (persze lassú felszívódású), este már a fehérjéken van a hangsúly. A nassolnivalót (ha nem tud ellenállni) időzítse a délelőtti kis étkezésre és vagy valamilyen olajos magvat (max. egy marékkal) vagy egy-két szelet magas kakaótartalmú csokoládét egyen!

6. Ebédre mindenképpen teljes értékű ételt fogyasszunk, ami elegendő energiával lát el a nap hátralevő részére, de nem terhel meg annyira, hogy ebéd után ne tudjuk folytatni a munkát. Mindenképpen szerepeljen a tányéron valamilyen fehérjeforrás, sovány hús vagy hal formájában és lehetőleg krumpli helyett valamilyen egészséges köretet együnk (pl.: barna rizst, kuszkuszt, bulgurt stb.) Fontos a változatosság és ha ebédünket rendelni szoktuk akkor mindenképpen figyeljünk arra, hogy jó minőségű alapanyagokból készített, tartósítószer mentes ételt kapjunk.

7. Megfelelő folyadékfogyasztás nélkül nincsen kiegyensúlyozott táplálkozás. A család minden tagja igyon naponta legalább 2-2,5 l tiszta vizet! Kerüljük a cukrozott üdítőket és a 100%-os gyümölcslevekkel is vigyázzunk!

8. Családja napi étkezésére egységként tekintsen! Ha teheti, tervezzen heti menüt! Ha így tesz, biztos lehet a változatosságban és abban, hogy nem csúsznak be felesleges kalóriák.

9. A reggeli legyen 6.00 -9.45 között, az ebéd 15.00 előtt, a vacsora 17.00-19.00 között. Természetesen ez egy átlagos napra vonatkozik, a napi szokások és rutin egyénenként eltérhet.

10. Végül pedig: olvasson, tájékozódjon hiteles fórumokon, nevelje gyermekeit is az egészséges, kiegyensúlyozott és örömteli táplálkozásra!

Ez is érdekelheti

Kumkvat, a törpemandarin

A tél beköszöntével sajnos híján vagyunk a hazai friss gyümölcsöknek, ezért ilyenkor gyakrabban fordulunk a nagyáruházak gyümölcsös polcain található egzotikus termésekhez. A sárkánygyümölcs, a papaja, a rambután, a maracuja, a licsi, a csillaggyümölcs, a mangosztán, a durián, a kivano és a kumkvat ilyenkor nagyobb eséllyel landol bevásárló kosarunkban. Áruk kissé borsos, hiszen messze földről érkeznek…