Blog

Szűrők

Húsvét a konyhában

Változik a világ, változnak a mindennapok és velük együtt az ünnepeink is. Más a divat most, mint régen, mások a szokások, más a célja egy-egy ünnepnek. Így van ez a húsvéttal is. Nagyanyáink idejében húsvét alkalmával a fiatal fiúk és férfiak körbejárták az egész falut, igazi nagy locsolásokat tartottak, a lányok gyakran kaptak illatos parfüm helyett egy vödör vizet a nyakukba. A locsolóverseket gyakran maguk költötték a fiúk, a lányok pedig tyúktojást festettek az otthonukban talált természetes anyagokkal. Tyúkot, libát, disznót, bárányt vágtak, ezekből készült a nagy lakoma. Otthon sült a friss kenyér és a fonott kalács, a nagyapák és édesapák házi pálinkával kívántak egymásnak jó egészséget. A húsvét remek alkalom volt arra, hogy a fiatalok ismerkedjenek, jól érezzék magukat, az idősebbek pedig leüljenek egyet kártyázni vagy beszélgetni.

Ezekből a régi szokásokból néhányat ugyan megőriztünk, de összességében kevesen tartják a hagyományokat. A szimbólumok, a tavasz üdvözlése és a családi nagy ebédek azonban megmaradtak. Ma is eszünk tojást, sonkát, bárányt ezen alkalmakkor, az ügyes háziasszonyok pedig a házi fonott kalácstól sem riadnak vissza. Az Interfood ételfutár most néhány kreatív húsvéti ötlettel szeretne olvasóinak kedveskedni.
Mi sem egyszerűbb, mint egy vidám, tavaszi hidegtál elkészítése. Tálalhatjuk az ilyenkor szokásos sülteket szépen felszeletelve. Melléjük tegyünk apró, hosszúkás, egyik végükön bemetszett paradicsomokat, amelyeknek kikapartuk a belsejét, és helyére tojáskrémet vagy túrót töltöttünk, így hozva létre az ehető tulipánfejeket. A „tulipánok” szárát és levelét zöldhagymából készíthetjük el. Helyezzük őket egymás mellé, mint egy csokrot, kínálhatunk mellé kaszinótojást és bagett szeleteket.

Ha édességgel szeretnénk várni locsolóinkat, az öletetek száma szinte végtelen. Számtalan húsvéti süteményszaggatót árulnak a boltokban, és a díszítésre is sok lehetőség van. Fondanttal és természetes színezékekkel nagyon kedves figurákat varázsolhatunk süteményeinkből. A muffint sokan szeretik, mert könnyű elkészíteni és nem kíván különleges alapanyagokat. Választhatunk bármilyen ízesítést, ha a tetejét bevonjuk sárga színű fondanttal, máris kész a csibénk teste. Már csak a szeme, szája és a szárnya hiányzik, ezeket marcipánból könnyedén meg tudjuk csinálni. A gyakorlott háziasszonyok megpróbálhatják a citromos macaront is, amelynek testét a sárgára színezett sütemény adja, a díszítése pedig történhet az előzőekben leírt módon. Nagy sikerünk lehet a narancssárga fondanttal bevont, répaformára kivágott süteménnyel is.

Ez is érdekelheti

Tiltólistás dolgok a konyhában

Vannak dolgok, szokások az életünkben, melyeken nem gondolkodunk, egyszerűen csak csináljuk, hiszen így láttuk és tanultuk szüleinktől, az ő szüleik is így csinálták, és másoknál is ez a szokás. Eszünkbe sem jut megkérdőjelezni, hogy jól van-e úgy, lehetne-e másképpen. Konyhánk felszerelésekor azonban nem árt tudatosnak lenni, főleg ha éppen új otthonba költözünk, és van lehetőségünk…