Blog

Szűrők

Hortobágyi Style Crepe

Végy egy egész világon népszerű ételt alapként, keress hozzá hazai előzményeket, helyezd egy világra szóló rendezvény fénytörésébe, hintsd meg a vasfüggöny mögötti titokzatosság fűszerével, adj hozzá erős marketinget, és süsd ki: ez a hortobágyi palacsinta alapreceptje. De lássuk csak sorban!

Születésekor előételként definiálták, de talán ma kevesen vannak Magyarországon, akik ezt a gazdag és bőséges fogást ne főételként fogyasztanák. Az étel alapját a rómaiak által egész Európában elterjesztett és népszerűvé tett palacsinta adja. A légiósok kedvelt elemózsiája volt ez a lapos lepény (placenta), melyet hússal, zöldségekkel töltve fogyasztottak. A Duna-mentén terjedt el először mint kedvelt étel, majd a franciákhoz került, hogy végül a mai angol területeket is meghódítsa. Mire Dr. Kolmanné Lemhényi Dávid Andrea a fakanala után nyúlt az 1930-as évek közepén, hogy megalkossa A gyakorlati főzés tankönyve száz ebéd keretében című munkáját, már a magyar konyhának is megkerülhetetlen eleme volt a palacsinta. Ez a hölgy borjúhússal rétegezte a tésztát, majd miután a tortát leöntötte tejföllel, rövid idő alatt a sütőben is összesütötte az ételt. Hortobágyiról ekkor még nincs szó.

Hogy hortobágyi legyen, kellett 1958, a brüsszeli világkiállítás, és a szocialista rezsim azon elszánása, hogy népszerűsítik hazánkat és a magyar kiállítókat… Persze két évvel 1956 után nagy is volt a kíváncsiság a magyar standokon… A ma ismert formájában tehát ekkorra, néhány lelkes szakács készítette először a hortobágyi húsos palacsintát. E pillanatig szépen ívelt sikertörténet ez. A romlás ezután következett, és a hortobágyinak rossz híre kelt: maradék húsok, rossz minőségű tejföl és paprika, csomós mártás… Nem ezt érdemelte…

A „hozzávalók” közül fentebb kifelejtettük az egyik alapösszetevőt, a bizalmat. A húsos palacsinta ugyanis, természetéből adódóan sok galádság elkendőzésére alkalmas lehet. Ha megkívánja, és házhoz rendeli, csak olyan megbízható cégtől tegye, mint például az Interfood, amely a NÉBIH egy 2016-ban végzett, 21 interneten rendelhető hortobágyi húsos palacsintát vizsgáló tesztjén első helyezést ért el. És hogy mi a siker titka?

Szívvel, szakértelemmel készítjük önnek ételeinket, és ezt komolyan vesszük. Hortobágyink tölteléke csirkemellfiléből készül, a tészta kissé vastagabb, hogy biztonságosan bugyolálja be a bőven mért pörkölthúst, de sohasem fojtós; a tejszínnel és tejföllel habart mártás éppen annyi, hogy az étel ne lehessen száraz, de ne is áztathassa szét a tésztát. Harmonikus, kiegyensúlyozott ízre törekszünk, hogy senkinek ne kelljen csalódnia, ha ezt a szerethető fogást látná szívesen ebédjeként. Visszaadjuk a hortobágyi húsos palacsinta becsületét – nem lehetetlen.

Ez is érdekelheti

Joghurt, te csodás

A meleg nyári napokon az ember leginkább hűsítő ételekre vágyik, melyek segítenek túlhevült testünknek lehűlni. A jégkrém, a hűtött dinnye, a hideg gyümölcsleves alapélelmiszerek nyáron, de sokan kedvelik ilyenkor a hideg túrókrémet, joghurtot is. Joghurtból rengetegféle változat elérhető a boltok polcain, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének leginkább tetszőt. Azon túl, hogy hűsít, számos jótékony…