Blog

Szűrők

Hogyan tegyük játékossá az étkezést?

Néha azért van szükség a szülői praktikákra, mert a gyerkőc „rossz evő”: nem azt, nem annyit, nem úgy, nem akkor eszik, amit, amennyit, ahogy és amikor a szülő azt helyesnek és kielégítőnek tartaná. Olykor kellene néhány jó ötlet, hogy az étkezések ne forduljanak rutinba, máskor arra törekszik a szülő, hogy az étkezések egyben arra is alkalmasak legyenek, hogy gyermekükből tudatos, ételt szerető és tisztelő, változatosságra törekvő, az ízek iránt nyitott felnőttek lehessenek majd… Bármelyik (vagy egyéb) igény merülne is fel egy édesanya vagy édesapa fejében, íme az Interfood néhány tippje, hogyan varázsolhatja gyermeke számára is izgalmassá az étkezéseket.

Kezdjük az alaptétellel: gyermeke szívéhez (és gyomrához) játékon keresztül vezet az út! Ha kreatív módon alkalmazza ezt a törvényszerűséget, meglepő eredményeket érhet el.

1. Készítsen az ételből, a rendelkezésre álló alapanyagokból gyermeke tányérjára képeket! A karfiol rózsája egy bárány bundájává minősülhet, egy szem bors bárminek a szeme lehet, egy tésztába bugyolált virsli múmiát formáz. Engedje szabadjára gyermeki fantáziáját, és vágjon, faragjon, daraboljon – a siker garantált.

2. Észrevette már, hogy majd’ minden mesehősnek van kedvenc étele? Micimackó a mézért rajong, Süsü meg sem lehet vackor nélkül, Garfield bármikor megenné a lasagnat. Susinak és Tekergőnek bérlete van egy olasz étterem mellé, Popeye a spenóttól erős, Gombóc Artúr szenvedélye a csokoládé, Asterix és Obelix lakomája a sült vadkan, hogy L’ecsó ételek iránti rajongását ne is említsük… Kérdezze meg gyermekét, melyik mesehős ízlése szerint készítse vagy rendelje meg ebédjét! Nem csak arra alkalmas módszer ez, hogy mesélés közben is beszélhessenek az ételekről, hanem arra is, hogy megajándékozza gyermekét a választás szabadságával, közben gyakoroltassa annak felelősségét is – biztos az együttműködés.

3. Hallott már arról, hogy a mesék gyógyítani képesek? Igen, az étvágytalanságot, az ételundort is! A Terülj, terülj, asztalkám vagy Az aranyköles című mesék például alkalmasak lehetnek az étel iránti kíváncsiság vagy az étvágy felcsigázására. Keressen olyan történeteket, melyek az étel, az étkezés körül forognak, beszélgessen róluk gyermekével!

4. Csukd be a szemed, nyisd ki a szád! Csupán az ízlelőbimbókra hagyatkozva kitalálni, mi került a tányérra, jó mulatság! Fokozza a meglepetés erejét, ha az ebéd vagy a vacsora az ételfutár edényéből került az asztalra, és még apa sem tudja, mit rejt a csomag…

5. Gyermekeiben tombol a versenyszellem? Rendezzen közöttük evőversenyt. Ha nem is mindennapos megoldás, olykor izgalmas lehet legyőzni a bátyust spenótevésben…

Végül pedig egy másik aranyszabály: a gyerekek mindig azt élvezik legjobban, abban vesznek részt legszívesebben, amit a szüleikkel együtt gyakorolhatnak. Vigye gyermekét piacra, vásároljanak együtt, ismertesse meg az alapanyagokkal, ízekkel, aromákkal, készítsék közösen az ételeket, ízlelgessék az elkészült finomságokat! Élvezzék az ételeket, az evést, a hozzájuk kötődő cselekvéseket!

Ez is érdekelheti

A nyár kincse, a sárgabarack

Nem véletlenül kedvenc évszaka a nyár sok embernek, hiszen ilyenkor a legkönnyebb finom, lédús és édes gyümölcsöket vásárolni. A görögdinnye a legnagyobb kedvenc, de szorosan utána jön a sárgabarack is a legnépszerűbb nyári gyümölcsök versenyében. Különleges zamatos íze, puha húsa és sima héja egyaránt hozzájárul a tökéletes végeredményhez, nem is lehet nem szeretni ezt a…