Blog

Szűrők

Gondoltam. Igazi nyári étel? Igen!

Ha barkóbáznánk, a címben feltett kérdés után jó eséllyel sikeresen kérdezhetnénk rá: rántott csirke petrezselymes újkrumplival? Igen! A kora nyár legtipikusabb, legínycsiklandóbb, kikerülhetetlen étele. A fülledt vasárnap délelőttök csendjében sercegő fogás, a család minden tagjának ízléséből összehozható közös halmaz…

A rántott csirke petrzselymes újkrumplival attól olyan csodás étel, hogy minden alkotóelemében az újjászületett életet ünnepli. Bár ma már semmi nem köti a tyúkok ültetésének idejét, hagyományosan az első melegebb napokban tették a tyúkanyók alá a tojásokat, három hét után keltek ki a csibék, akik 5-6 hetesen lettek éppen rántani valóak, vagyis körülbelül júniusra. Éppen ezekre a napokra kerültek ki a kertekből az első újkrumplik, és a kora tavasszal elvetett (metélő)petrezselyem is ekkor van ereje teljében – a június közepe a zöldfűszerek betakarításának ideje is (mágikus hatásuk Szent Iván-napján a legerősebb). Szóval minden alapanyag frissen zsenge!

Az öreg krumpli ideje, a gombócok és nudlik kora után a kamasz burgonya-generáció egészen új lehetőségek sorát nyitja meg. Végre a diétázók is élvezhetik e gumó adományait, hiszen a hamvas és lédús darabok ekkor még kímélőbbek, sok bennük az ásványi anyag, a vitamin, és sok más friss zöldséggel együtt remek levesek és saláták készíthetőek belőlük. Mivel az újkrumplinak elég éppen csak ledörgölni a vékony héját, valamint kis mérete miatt kiváló partifalat, kedvelt csemegéje a kerti sütögetéseknek is. Jól passzolnak hozzá a vaj, a só és a zöldfűszerek.

És a rántott csirke…! Már nevének kimondásakor is működésbe lép a nyáltermelés. Jól elkészítve ugyanis ellenállhatatlan: ha az aranyló, roppanós bunda omlós, lágy húst zár magába, ha az ujjunk éppen csak annyira marad olajos falatozás után, hogy azt jólessen titokban leszopogatni, de ne folyjon könyökünkig a lé… Hajdanán talán a nagymamák serpenyőiben készültek a legjobb példányok, de ma, a tudásmegosztás korában, mások is megismerhetik készítésének trükkjeit. Íme az Interfood séfjeinek tanácsai: ha ropogós rántott húst szeretne, a nyersanyagot törölje szárazra, és először lassú tűzön, fedő alatt, majd fedő nélkül süsse! Az olaj sercegjen, de soha ne bugyborékoljon az edényben! Klasszikus étolaj, finomliszt – csak semmi reformötlet! Saját készítésű zsemlemorzsa a bundába – picivel több munka, extra minőség! A felvert tojásba ne tegyen sót, a papírtörlős itatást felejtse el!

…vagy elkészítjük önnek! Garantáljuk, hogy behunyt szemmel nem tud majd különbséget tenni édesanyja rántott csirkéje és a miénk között…!

Ez is érdekelheti

Ezek az ételek nem teszik tönkre a diétát

Ugye ismerős az érzés, amikor nap közben kellene egy-két falat harapnivaló, mert még sokára lesz ebéd, vagy éppen nincs idő többre, csak bekapni valamit gyorsan? Az esti nasikról már nem is szólva, amikor perceken át forgolódunk az ágyunkban, mert bizony éhesen feküdtünk le, és muszáj kiosonni enni valamit. Igen ám, de ezek az étkezések közötti…