Blog

Szűrők
godolloi-csirkemell

Gödöllői töltött csirkemell – a név kötelez

Előkelő nevet visel ez az étel, egy előkelő, gazdag történelemmel rendelkező hely nevét. A gödöllői töltött csirkemell és a gödöllői mézes csók a névadó város hajdani nagyságának emlékét őrzi. Gödöllőt a XIV. században alapították, és bár a török hódoltság alatt szinte teljesen néptelenné vált, később újra benépesült. A XVIII. században Grassalkovich Antal volt erre a földesúr, neki köszönhető a városka mai, meghatározó építménye, a kastély is. Ettől fogva Gödöllő és a gödöllői kastély a magyar történelem számos fordulatának volt közvetlen tanúja, számtalan híres alakjának szálláshelye… A kastély konyhája pedig nemes étkek születésének színhelye…

A gödöllői töltött csirkemell receptje a hajdani barokk bőség lenyomata. A csirkemell önmagában is jó étel, ezentúl azonban remekül variálható, és jól viseli, ha mindenféle finomsággal egészítjük ki. Így kerülhet a gödöllői töltöttség jegyében bele a gomba, a máj, a zöldborsó. A töltelék saját jogán is gazdag étel lehetne, ám a hússal, és a hozzá kínált körettel együtt valóban pompás lakoma. Olyannyira, hogy a gödöllői töltött csirkemell karrierjének szép állomása, hogy ma már esküvői menüsorok fogásaként és hidegtálas fogadások táljain is gyakran találkozhatunk vele. Apropó köret!

Az Interfood szakácsai petrezselymes burgonyával küldik az ön asztalára, hogy ez az egyszerű íz csak még jobban kiemelje a húsba göngyölt finomságok aromáit. A gödöllői csirkemell azonban remekül passzol például a párolt gyümölcsökhöz, a tócsnihoz vagy akár a különlegesebb paprikamártáshoz is, ha az otthonában kísérletezne az elkészítéssel.

Vasárnapi ebéd a családdal, céges buli a kollégákkal vagy egyszerűen csak laktató ebéd a munkahelyre, ezzel az étellel nem lehet melléfogni. Töltögetni ugyanis mindig jó – mármint a húst. Simai Kristóf 1795-ös szakácskönyvében a csirkét töltik szőlővel, máskor mandulás töltelékkel, rákkal, de ugyanitt fellelhető a májas töltelék is, a fűszerezésnek pedig csak a képzelet szab határt… A töltött, göngyölt húsok variációs lehetősége végtelen, aszerint, hogy mi kerül bele: zöldség, sajt vagy szalonna; a hússzeleteket pedig Gödöllőn túl tekerik a Hajdúságban, a németeknél, a franciáknál is…

Ez is érdekelheti

sztrapacska

Reggelire remek, ebédre kitűnő, vacsorára csodálatos: juhtúrós sztrapacska

Eljött az ideje a juhtúrós sztrapacskának! Ha odakint hűvös és barátságtalan az idő, kell valami, ami megvigasztal az íróasztal mögött… Mit szólna egy laktató, gazdag ételhez, amiben a kedvencei találkoznak: galuska, zamatos juhtúró és szalonnapörc. Már rendelheti is a sztrapacskánkat, hogy néhány pillanat alatt elégedettség töltse el, az élet mégsem annyira zord, mint az az…