Blog

Szűrők

Friss fűszernövényt mindenkinek I.

Manapság egyre többen térnek vissza kertészkedéshez, mert nemcsak élmény és kikapcsolódás a kertben tevékenykedni, hanem megadja azt a jó érzést is, hogy valamit teremt az ember. Aki kertes házban lakik, számos lehetősége van arra, hogy növényt termesszen, de aki csak egy kis erkéllyel rendelkezik, annak sem kell lemondania arról, hogy élő, friss fűszernövénye legyen saját otthonában. Az Interfood most bemutat néhány olyan fűszernövényt kedves olvasóinak, amelyekkel izgalmassá tehető bármilyen étel, és amelyek egy cserépben is jól érzik magukat az erkélyen.

Menta

A menta alapvető fűszere koktéloknak, egyes gyümölcsleveseknek, de jól illik süteményekhez is, és az egyik legjobb díszítőeleme az édes, hűsítő nyári fogásoknak. Talajban nem válogat, bármilyen földben szívesen él. Érdemes rendszeresen locsolni, ekkor tud folyamatosan megújulni, friss hajtásokat hozni, de jól tűri a szárazabb napokat is. Fényszerető fűszernövény, ha szereti a helyét, gyorsan terebélyesedik, ezért érdemes külön cserépbe ültetni, különben elnyomja társait.

Citromfű

A citromfű a menta legjobb barátja, szintén édes ételek és italok kiegészítője. Gyorsan terjedő növény, ő is igényel egy saját külön cserepet magának. Vízigényes, nem kedveli a tűző napot, inkább félárnyékos helyre érdemes tenni. Nem válogatós, szinte bármilyen földben eléldegél.

Kapor

A kapor a tökfőzelék elmaradhatatlan kísérője, és persze nincs is jobb, mint a friss kaporból készült kaporszósz. Emellett a kovászos uborka és számos pác, salátaöntet fontos alkotóeleme. Kifejezetten igénytelen fűszernövény, magról kiválóan nevelhető. Szereti a napot és a rendszeres nedvességet. Ha netán túl sok kapor teremne, könnyedén meg is szárítható, így a téli hónapok során is fel tudjuk használni.

Petrezselyem

A petrezselyemnek létezik egy külön fajtája, az úgynevezett levélpetrezselyem, amely nem a gyökér részt neveli, hanem dús leveleket növeszt, ami nagyon jól jön, ha friss tavaszi levest főzünk, vagy éppen petrezselymes burgonyát szeretnénk készíteni. Különlegessége, hogy kétéves növény, tehát hosszú időn keresztül szüretelhetjük, és jól bírja még a téli mínuszokat is. Bármilyen talajban megél, fényigényes, de félárnyékban is jól érzi magát, kedveli a rendszeres öntözést. Ha tavasszal magról kikel, a téli hónapok során is hagyhatjuk a helyén, következő tavasszal újra dús levélzettel fogja megörvendeztetni tulajdonosát.

 

Kedvet kapott egy kis kertészkedéshez, de a folyamat igényelne némi előkészületet? Rendelje meg jövő heti ebédjét az Interfoodtól, így marad ideje rendbe tenni az erkélyt és elültetni a tavaszi fűszernövényeket. Most van itt a vetés ideje, ne késlekedjen sokat!

Ez is érdekelheti

Éljen a nyár, éljen a fagyi!

Emlékeznek még arra az időszakra, amikor csak csoki, vanília és eper ízben lehetett fagylaltot kapni? Nem most volt, de talán még sokak emlékezetében él, vele együtt a csodálkozás is, amikor egyszer csak megjelent a dinnye vagy a sztracsatella íz a fagyis pultokban. Mára, mint oly sok minden, ez is átalakult, számtalan ízben lehet már kapni…