Blog

Szűrők
fekete retek a vágódeszkán

Fekete retek – szuper téli immunerősítő

A fekete retek nem csak egy egyszerű téli zöldség, hanem igazi vitaminbomba, ami óriási segítség a téli, vitaminhiányos időszakban. Csípős íze és jellegzetes illata miatt sokan szeretik, mások viszont ódzkodnak tőle, ezért elég megosztó zöldség. Az Interfood e heti cikkében bemutatjuk mit érdemes tudni róla, hogyan fogyaszthatjuk és miért hasznos a téli hónapokban rendszeresen beiktatni étrendünkbe!

A fekete retek jellemzői

A fekete retek a káposztafélék családjába tartozó növény, jellegzetes fekete héja és hófehér, ropogós belseje miatt nagyon jól mutat egy gazdagon megrakott tányéron. Jellemzően ősszel érik be, és mivel jól tárolható, a téli hónapok során szinte végig fogyasztható. Egyedi íze kissé eltér a többi retekétől, társainál jóval csípősebb, éppen ezért nem mindenki szereti.

Miért egészséges?

A fekete retket ősidők óta ismeri és alkalmazza a népi gyógyászat, emésztésjavító, epehajtó, féreghajtó hatása ismert. Serkenti az epeműködést, így segíti az emésztést és a zsírok lebontását. Gazdag C-vitaminban, káliumban, valamint különböző B-vitaminokban. Ezek az anyagok hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, a szív egészségének megőrzéséhez és a vérnyomás szabályozásához. Vízhajtó hatásának köszönhetően segít a szervezet méregtelenítésében, és támogatja a veseműködést. Egyes tanulmányok szerint a fekete retekben található anyagok gyulladáscsökkentő hatással bírnak, ezért hatékony különböző gyulladásos betegségek kezelésében.

Hogyan fogyasszuk a fekete retket?

A fekete retket leginkább nyersen érdemes fogyasztani, reszelve tehetjük salátákba vagy szeletelve szendvicsekbe. Más zöldségekkel keverve szuper salátát lehet belőle készíteni, nagyon jól illik hozzá a méz vagy a joghurt. Tonhalas ételek mellé kínálhatjuk, hiszen csípősségét mérsékeli a tonhal jellegzetes íze. Csípős aromáját egy kevés mézzel vagy citromlével is enyhíthetjük.

A fekete retek egy rendkívül egészséges zöldség, rendszeres fogyasztásával támogatjuk immunrendszerünket a téli védekezésben. Télen különösen fontos, hogy elegendő friss zöldséget és gyümölcsöt juttassunk szervezetükbe, ahogyan a mindennapos meleg étel fogyasztása is. Ha a főzés nehezen oldható meg, érdemes az Interfoodtól házhoz rendelni a meleg ebédet! Futáraink minden hétköznap kora hajnalban indulnak, hogy házhoz szállítsák a megrendelt fogásokat!

Ez is érdekelheti

dió

De jó a dió!

Sajnos a szakemberek szerint a dióburok-fúrólégynek köszönhetően az ideit diótermés katasztrofálisnak ígérkezik, ezért várhatóan ismét az egekben lesz a dió ára. Ennek ellenére az igazi őszi hazai termésmustrát nem ejthetjük meg a dió nélkül, hiszen jellegzetes csonthéjas gyümölcsünk, amely szerves részét képezi a magyar gasztronómiának. Tartson az Interfooddal, és tudjon meg meglepő dolgokat a dióról….