Blog

Szűrők

Édes élet – néhány szó a cukorbetegségről és az inzulinrezisztenciáról

Közhelyszerű, de sajnos igaz megállapítás, hogy a cukorbetegség a modern kor nyugati emberének népbetegsége. Olyan sokszor halljuk ezt a mondatot, hogy mára szinte súlytalanná vált, és legtöbben, ha a túlzott cukor- és szénhidrátfogyasztásról, illetve az ebből adódó szénhidrát-anyagcsere zavarról hallanak, csak legyintenek; sokkal kevesebben veszik komolyan ezt a betegséget, mint kellene. Különösen igaz ez a 2-es típusú diabéteszre, mely elsősorban a helytelen életmód eredményeként alakul ki, és jelenleg egyáltalán nem csak az idősebb korosztályra jellemző betegség, egyre több gyermek is érintett benne.

A cukorbetegség komoly következményekkel járó állapot, Európában és az Egyesült Államokban a vezető halál- és rokkantsági okok egyike. Szív- és érrendszeri betegségek, veseelégtelenség, látásromlás, vakság, a fogíny problémái, az alsó végtagok amputációja stb. írható a számlájára. Úgynevezett 2-es típusa lassan ölő, alattomos betegség, amely sokáig marad észrevétlen, míg 1-es típusának tünetei gyorsabban jelentkeznek. Ez az anyagcserezavar az egész szervezetre hatással van, mindenhol rombol.

A betegséggel szemben azonban jól használható, és minden érintett számára elérhető fegyver áll a rendelkezésünkre: a helyes életmód, azon belül is a megfelelő étrend kialakítása. A már azonosított betegek esetében minden alkalommal orvossal szükséges az étrendről konzultálni, hiszen a kerülendő élelmiszerek listája függ a beteg életkorától, testsúlyától, egyéb betegségeitől, és attól, hogy 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenved-e, illetve hogy állapota mennyire előrehaladott. Az egészséges étrend kiemelten fontos az inzulinrezisztens emberek kezelésében is, a rendszeres testmozgás mellett ez az egyetlen mód, hogy meggyógyuljanak, és később elkerüljék a cukorbetegség kialakulását.

Tévhit azonban, hogy a cukorbetegnek speciális diétát kell tartania! Bár azokat az élelmiszereket, amelyek hirtelen emelik meg a vércukorszintet (répacukor, malátacukor, méz, cukros üdítők, finomított lisztek, kekszek stb.) kerülniük kell, az egészségmegőrző táplálkozás, aktív, testmozgással is tarkított életvitellel együtt, elegendő, hogy a beteg állapota javuljon. A kulcs itt is, ahogyan azt már többször hangoztattuk az Interfood oldalán, a sokféleségben van. Sokféleség az elfogyasztott alapanyagokat és az alkalmazott konyhatechnológiát illetően.

A cukorbetegek szabadon és bátran fogyaszthatnak, lehetőleg minél változatosabban elkészítve és minél színesebb fűszerezéssel, zöldségeket és főzelékeket (bár óvatosnak kell lenniük a sárgarépa, a sütőtök, a kukorica, a zöldborsó, a bab és a szója esetében), zsírszegény tejtermékeket és húsokat. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a zöldségek, gyümölcsök, rostok jótékony szerepét, hiszen lassítják a szénhidrátok és csökkentik a zsírok felszívódását. A megfelelő étrend kialakítása azért is különösen fontos, mert a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők 80%-a egyben túlsúlyos is, ami fokozza a betegség rossz hatásait.

A cukorbeteg vagy az inzulinrezisztens diétájának tehát nem komoly megvonásokról kell szólnia, hanem tudatosan, dietetikussal felépített étkezési rendszerről, minőségi váltásról és a rendszeres testmozgásról. A fentiek természetesen csupán néhány irányadó gondolatot tartalmaznak, és nem pótolják az orvossal történő konzultációt, illetve azt sem, hogy ön minél többet megtudjon a cukorbetegség tüneteiről, okairól, működéséről stb. Abban azonban biztosak vagyunk, hogy az kínálatunkban ön is megtalálja azokat a házhoz rendelhető fogásokat, amelyek beilleszthetőek diétájába.

Ez is érdekelheti

Szilveszteri érdekességek

Itt az ideje az ünneplésnek, a lazításnak, egy kis hátradőlésnek. Akármilyen nehéz is volt ez az év, Szilveszter és Újév napján a világ számos táján ugyanazt szeretnék az emberek: elengedni a régit és vágyakozással telve várni az újat. Az Interfood egy dolgot biztosan tud a következő évre vonatkozóan: továbbra is várjuk kedves megrendelőinket, ránk minden…