Blog

Szűrők

Diós guba – a mákos bobojka kistestvére

Kezdetben vala a mákos… Aztán az idők változása hozta a kistestvéreket… Olvasgasson kikapcsolódásképp a diós gubáról, melyet az Interfood csokoládéöntettel gazdagítva küld az ön asztalára!

Majd megtudják, ha kilenc nagypénteki gubát megesznek – tartotta a mondás egykor. Azt jelentette, hogy egy házasság tartósságát akkor lehet megítélni, ha már kilenc évet együtt töltött a férj és a feleség. Az étkezési kultúra és az ételek iránt érdeklődőknek viszont azt is jelenti egy ilyen közmondás létezése, hogy mindenki kedvence, a mákos guba, böjtös étel volt (nagypéntek), és hogy minden évben az asztalra kellett ekkor kerülnie. A mondás tartalma azzal a tudással is bővíthető, hogy nem csupán a húsvét böjti eledeleként, hanem karácsony böjtjekor is asztalra került. Szóval, régi étel ez már…

Olyan régi, hogy a Szakáts mesterségnek könyvetskéjében (1695) már olvasható a guba készítésének leírása. Igaz, a szerző szerint mézes vízzel kell locsolni a feldarabolt perecet vagy a kenyértésztából sütött kis golyóbisokat. Ezen kívül azonban nem sokat változott a recept az elmúlt pár száz évben…

Mert mi is a guba? Némi tésztaféle, kis édes folyadék és mák. És innen ágazik le a variánsok sora! A tészta ugyanis, ahogy fentebb is láttuk, lehet perec, kenyértészta, de nemrég, a közelmúlt kevésbé rohanós időiben kimondottan kalácsot készítettek hozzá, ma pedig a legtöbb háziasszony szikkadt, de jó minőségű kiflikarikákból készíti – ahogyan az Interfood is. Az édes folyadék ínségben cukros víz, bőség idejekor mézes tej, akár vaníliával. Szóratnak pedig a tradicionális mák mellé ma már felsorakozik a dió is, kerülhet mellé mazsola, de létezik mogyorós, mandulás változata is. A forma is alakul, igazodik a trendekhez, mert akármilyen trend is járja a gasztro-világban, a guba kihagyhatatlan finomság, minden háziasszonynak és konyhafőnöknek meg kell teremtenie a saját változatát. Így aztán a gubának örülhetünk torta vagy felfújt képében is, sodóval, lekvárral vagy madártejes öntettel – hogy csak a hétköznapiakat említsük.

A diós guba a guba-család különleges tagja, hiszen nem nehéz felismerni a rokonságát a másik nagy kedvenccel, az aranygaluskával. A diós guba mindkét ős legjobb tulajdonságait egyesíti: tévedhetetlen választás egy gazdag leves után, a mákért nem rajongók is megismerik a guba-élményt, gyors fogás, amelyet előre is el lehet készíteni, mert, ha ez egyáltalán lehetséges, akkor hidegen még finomabb, mint frissen elkészítve. Nem fogyókúrás, kár lenne tagadni, de olykor biztosan belefér a tudatos étkezésbe is.

Séfjeink a nagymamák konyháját megszégyenítő módon, biztos arányokkal készítik ezt az ételt. A kiflikarikák éppen annyira itatódnak át az édes tejjel, hogy még ne váljanak cseppfolyóssá, ha a villára kerülnek, de ne is a száraz íz legyen a meghatározó, ha bekapjuk az első falatot. Dió, dió, dió – rengeteg van rajta, ebben nem alkuszunk! És a ráadás: sűrű, sötét csokoládé, bőven mérve… Nem, ez már nem a böjti étel… Sőt, ez ugrás az élvezetbe!

Ez is érdekelheti

Libaleves csigatésztával

Libaleves csigatésztával

Csigatészta, avagy lúdgége. Elgondolkodtak már rajta, hogy abban az időben, amikor még nem léteztek tésztakészítő nagygépek, vajon hogyan készültek ezek a szép kis formás tésztácskák, amelyek az ünnepi tyúkhúslevesbe kerültek? A tésztagyúrás és készítés egy olyan igazi régi népszokás, amit ma már nagyon kevesen művelnek, pedig a saját kezünkkel sodort száraztészta számos érték megőrzője, főleg…