Blog

Szűrők

Címke: ünnep

kocsonya

Ahogy beköszönt az év utolsó napja, az ünnepi asztal lassan megtelik különleges fogásokkal, amelyek nemcsak a gyomrot, de a lelket is melengetik. A pezsgő, a lencse, a malac és persze – a kocsonya. Ez az ikonikus étel szinte kötelező eleme a szilveszteri menüsornak, mégis kevesen ismerik az eredetét és azt, hogyan vált a magyar ünnepi…

kürtöskalács

Van egy illat, ami mindenkit visszarepít a gyerekkor karácsonyi vásáraiba, a kézmelegítő forralt bor mellé, a fagyos ujjak közé szorított, gőzölgő sütemények közé. Ez nem más, mint a kürtőskalács mennyei illata, amely édesen lengi be az utcákat minden télen. De vajon honnan ered ez a különleges édesség, és hogyan vált a karácsonyi vásárok kihagyhatatlan szereplőjévé?…

ünnepi ételek az asztalon

Az ünnepek közeledtével sok család a karácsonyi vacsora körül izgul: „Mi lesz az asztalon?”, „Ki főz, ki süti meg a halat, a bejglit, a halászlét…?” — és gyakran a karácsony estéje inkább a konyhában telik, mint a fa alatt. Pedig van egy remek alternatíva: a Interfood idei ajánlataival Szentestére is rendelhetsz ünnepi menüt — és…

karácsonyi fűszerek

Amikor az ember a karácsonyra gondol, először talán nem is a szemével látja az ünnepet, hanem az illataival és ízeivel. A fények, a díszek, az izgalom mind hozzátartozik, de az igazán mélyen gyökerező hangulatot az adja, amikor beszűrődik a fahéj, a szegfűszeg vagy a csillagánizs meleg aromája az otthonába. A frissen sült mézeskalács illata, a…

mézeskalács sütemények az asztalon

Kevés sütemény idézi meg olyan erőteljesen a karácsony meghittségét és illatát, mint a mézeskalács. Az aranybarna, fűszeres finomság nemcsak egy ínycsiklandó édesség, hanem évszázadok óta fontos része a téli ünnepkör hagyományainak is. Honnan ered, mikor sütjük leggyakrabban, és miért annyira szeretjük? Cikkünkben ennek járunk utána, sőt, egy kipróbált recepttel is kedveskedünk, amit otthon is könnyedén…

malacsült az ünnepi asztalon

Szilveszter az év végi búcsú és az új év köszöntésének különleges időszaka. Ekkor nemcsak a mulatságok, hanem az ünnepi asztal is kiemelt szerepet kap. Az év utolsó napját és az új év kezdetét számos népi hiedelem és hagyomány övezi, amelyek közül az egyik legismertebb a malacsült fogyasztása. De miért pont malac kerül ilyenkor a tányérra?…

szilveszteri ételek

A szilveszteri vacsora megtervezése különleges alkalom, hiszen ez az est nemcsak az ünneplésről szól, hanem a szerencsét és bőséget szimbolizáló fogások is kiemelt szerepet kapnak. Összegyűjtöttünk néhány tippet és ételötletet, hogy az év utolsó estéje emlékezetes legyen mindenki számára. Hagyományos ételek a szerencse jegyében Lencse: A lencse az újévi szerencse szimbóluma, hiszen a gazdagságot jelképezi….

Halászlé és rántott pontyfilé – ezek a legnépszerűbb ünnepi halételek, és szinte minden család karácsonyi étlapján szerepelnek, noha a hazai halfogyasztás kifejezetten alacsony napjainkban. Ennek lehetséges oka egy külön cikket is megérdemel, de a hagyomány az hagyomány, és a hal fontos eleme a karácsonyi menünek, így van ez évszázadok óta. De vajon miért? Őseink idejében…

Az év legszebb ünnepe vitathatatlanul a karácsony, melyet az adventi időszak előz meg. A mai rohanó és elanyagiasodott világban azonban már egyre kevesebben tudják, hogy mi is az adventi ráhangolódás lényege. Hogy miért gyújtunk gyertyát, mit jelképez az égő láng, mire ad lehetőséget ez a négy hét, erről szól az Interfood e heti cikke. Érdemes…

Az adventi böjti időszakot megelőző Márton-napi lakomának régi hagyománya van hazánkban, ilyenkor libát eszünk, időjárást jóslunk a liba csontjából és megkóstoljuk az újbort. Tesszük mindezt azért, hogy bőség, egészség, enyhe és lehetőleg rövid tél következzen, illetve hogy senki se éhezzen és fázzon a családban. Magyarországon ezen a jeles napon nem csak Szent Mártonra és jótetteire…

Mivel fizethet?