Blog

Szűrők

Címke: ünnep

karácsonyi fűszerek

Amikor az ember a karácsonyra gondol, először talán nem is a szemével látja az ünnepet, hanem az illataival és ízeivel. A fények, a díszek, az izgalom mind hozzátartozik, de az igazán mélyen gyökerező hangulatot az adja, amikor beszűrődik a fahéj, a szegfűszeg vagy a csillagánizs meleg aromája az otthonába. A frissen sült mézeskalács illata, a…

mézeskalács sütemények az asztalon

Kevés sütemény idézi meg olyan erőteljesen a karácsony meghittségét és illatát, mint a mézeskalács. Az aranybarna, fűszeres finomság nemcsak egy ínycsiklandó édesség, hanem évszázadok óta fontos része a téli ünnepkör hagyományainak is. Honnan ered, mikor sütjük leggyakrabban, és miért annyira szeretjük? Cikkünkben ennek járunk utána, sőt, egy kipróbált recepttel is kedveskedünk, amit otthon is könnyedén…

malacsült az ünnepi asztalon

Szilveszter az év végi búcsú és az új év köszöntésének különleges időszaka. Ekkor nemcsak a mulatságok, hanem az ünnepi asztal is kiemelt szerepet kap. Az év utolsó napját és az új év kezdetét számos népi hiedelem és hagyomány övezi, amelyek közül az egyik legismertebb a malacsült fogyasztása. De miért pont malac kerül ilyenkor a tányérra?…

szilveszteri ételek

A szilveszteri vacsora megtervezése különleges alkalom, hiszen ez az est nemcsak az ünneplésről szól, hanem a szerencsét és bőséget szimbolizáló fogások is kiemelt szerepet kapnak. Összegyűjtöttünk néhány tippet és ételötletet, hogy az év utolsó estéje emlékezetes legyen mindenki számára. Hagyományos ételek a szerencse jegyében Lencse: A lencse az újévi szerencse szimbóluma, hiszen a gazdagságot jelképezi….

Halászlé és rántott pontyfilé – ezek a legnépszerűbb ünnepi halételek, és szinte minden család karácsonyi étlapján szerepelnek, noha a hazai halfogyasztás kifejezetten alacsony napjainkban. Ennek lehetséges oka egy külön cikket is megérdemel, de a hagyomány az hagyomány, és a hal fontos eleme a karácsonyi menünek, így van ez évszázadok óta. De vajon miért? Őseink idejében…

Az év legszebb ünnepe vitathatatlanul a karácsony, melyet az adventi időszak előz meg. A mai rohanó és elanyagiasodott világban azonban már egyre kevesebben tudják, hogy mi is az adventi ráhangolódás lényege. Hogy miért gyújtunk gyertyát, mit jelképez az égő láng, mire ad lehetőséget ez a négy hét, erről szól az Interfood e heti cikke. Érdemes…

Az adventi böjti időszakot megelőző Márton-napi lakomának régi hagyománya van hazánkban, ilyenkor libát eszünk, időjárást jóslunk a liba csontjából és megkóstoljuk az újbort. Tesszük mindezt azért, hogy bőség, egészség, enyhe és lehetőleg rövid tél következzen, illetve hogy senki se éhezzen és fázzon a családban. Magyarországon ezen a jeles napon nem csak Szent Mártonra és jótetteire…

Idén május 7-re esik május első vasárnapja, vagyis az anyák napja, amire már az egészen kicsi gyerekek is nagy odaadással készülnek, gyakorolják az óvodában a műsort, készítik a kézműves ajándékokat, mondják a verset. Felnőttként is felköszöntjük az édesanyákat ezen a jeles napon, de vajon észrevesszük, mi mindent tesz a családért a mindennapok során? Az Interfood…

A tavasz legfontosabb ünnepe a húsvét, ami az újjászületés és a megújulás ünnepe. A húsvét fontos szerepet játszik Magyarország kulturális és gasztronómiai életében egyaránt, az ünnepi hagyományokat évszázadok óta őrzik és ápolják. Ilyenkor szinte minden család összeül, és beszélget egy jót a gazdagon terített asztal mellett, melyről a sonka, a tojás, a torma és a…

Végre megérkezett a tavasz, nyílnak az illatos virágok, kellemes az idő egy jó nagy sétához, és közeleg a keresztény kultúrkör egyik legfontosabb ünnepe is, a húsvét. Számos népi szokás kötődik ehhez a jeles naphoz, vannak, amelyek már kihalófélben vannak, míg másokhoz töretlenül ragaszkodnak az emberek. Érdekes látni, hogy míg néhány évtizede a böjtölés, a húsvéti…

Mivel fizethet?