Blog

Szűrők
tapioka-puding

Bemutatjuk új, legjobb jó barátját, tápiókapudingot

Álnevén ismerkedhetünk meg vele, mert tápióka igazából a manióka gyökeréből nyert keményítő-granulátum. A világ számos területén népszerű és nélkülözhetetlen eleme a konyháknak. Nálunk ma még inkább különlegességnek számít, a reformkonyha, az egészséges étkezés hívei, az egzotikus ízek kedvelői vagy a kíváncsi kísérletezők azonban egyre többször használják levesek, pudingok, szószok stb. alapanyagául.

A tápióka az Afrikában, mint Európában a krumpli vagy Ázsiában a rizs: olcsó és elérhető, tápláló élelmiszer, a Föld több pontján is az éhezők megmentőjeként tartják számon. Anyanövénye, a manióka, Dél-és Közép-Amerikában őshonos, de mára minden trópusi éghajlatú területen megtalálható; olyan sikeresen terjedt el a világban, hogy a manióka gyökere ma már az emberiség negyedik legfontosabb kalóriaforrása a cukor, a rizs és a kukorica után. A gyökér feldolgozását követően a tápióka lisztformában, kisebb vagy nagyobb gyöngyökként kerül az üzletekbe.

A tápiókával mindenkinek érdemes kísérleteznie, hiszen amellett, hogy tápláló, több területen is jó hatással van az egészségre. Mivel gazdag protein-forrás, segít az izmok építésében, ami különösen fontos például a vegetáriánus étrendet követők számára, vagy azoknak akik hízni szeretnének néhány kilót. A csontok erősítésében magas kalciumtartalmával vesz részt, a benne található kálium pedig az érrendszer jó barátja. Serkenti az emésztést és megakadályozza a puffadást, valamint kiváló energiaforrás, a nap bármely szakában fogyasztja is – többek között.

Fenti tulajdonságai mellett a tápióka a gluténmentesen étkezőknek is jó választás, és azoknak is, akik a paleo étrend szabályai szerint főznek, vagy rendelik házhoz ebédjüket. A paleo étkezésnek nincsen egységes szabályrendszere, különböző formái léteznek kisebb-nagyobb eltéréssel, egyes képviselői más-más élelmiszerek fogyasztását engedik vagy tiltják. Az azonban biztos, hogy valamennyien a cukormentes, gabonamentes, tejmentes ételeket ajánlják. A paleo hívei a 2-e típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, az elhízás és más civilizációs betegségek elkerülését remélik a speciális életmódtól. És itt újra szemünkbe ötlik a tápióka mint alapanyag, hiszen a kis átlátszó gyöngyök minden kritériumnak megfelelnek.

Az Interfood étlapjáról egyelőre a gyümölcsös tápiókapudingot választhatja, ha szívesen kipróbálná ezt a különleges ételt, vagy ha már jól ismeri a tápiókát. A semleges ízű bogyóknak leginkább a karakteresebb kiegészítők állnak jól, így a mi pudingunkban is bátran párosítottuk szederrel, málnával, kókusztejjel. Nem tettünk bele cukrot sem, hogy azok is élvezhessék ezt a könnyű finomságot, akik a vonalaikra vigyáznak, vagy orvos által előírt diétát kénytelenek tartani. A gyümölcsös tápiókapuding lelkiismeret-furdalás nélküli lezárása egy akár nehezebb ebédnek is, amellett, hogy a konyhánkba való beemelésével a változatosság jótékony hatásának is eleget tehetünk…

Ez is érdekelheti

ujhazi-tyukhusleves-2

A megunhatatlan Újházy-leves

Bátran kijelenthetjük, hogy az Újházy-tyúkhúsleves Magyarország egyik legkedveltebb levese. Kerüljön akár hétköznap, akár ünnep alkalmával az asztalra, biztosak lehetünk benne, hogy nem okozunk vele csalódást. Egy jó adag ebből az aranyszínű levesből átmelegít még akkor is, ha egy szürke, téli napon az irodába rendeljük ebédünket, hogy végre valami jó is történjen aznap… Az Újházy-leves az…