Blog

Szűrők

Bemutatjuk új, legjobb jó barátját, tápiókapudingot

Álnevén ismerkedhetünk meg vele, mert tápióka igazából a manióka gyökeréből nyert keményítő-granulátum. A világ számos területén népszerű és nélkülözhetetlen eleme a konyháknak. Nálunk ma még inkább különlegességnek számít, a reformkonyha, az egészséges étkezés hívei, az egzotikus ízek kedvelői vagy a kíváncsi kísérletezők azonban egyre többször használják levesek, pudingok, szószok stb. alapanyagául.

A tápióka az Afrikában, mint Európában a krumpli vagy Ázsiában a rizs: olcsó és elérhető, tápláló élelmiszer, a Föld több pontján is az éhezők megmentőjeként tartják számon. Anyanövénye, a manióka, Dél-és Közép-Amerikában őshonos, de mára minden trópusi éghajlatú területen megtalálható; olyan sikeresen terjedt el a világban, hogy a manióka gyökere ma már az emberiség negyedik legfontosabb kalóriaforrása a cukor, a rizs és a kukorica után. A gyökér feldolgozását követően a tápióka lisztformában, kisebb vagy nagyobb gyöngyökként kerül az üzletekbe.

A tápiókával mindenkinek érdemes kísérleteznie, hiszen amellett, hogy tápláló, több területen is jó hatással van az egészségre. Mivel gazdag protein-forrás, segít az izmok építésében, ami különösen fontos például a vegetáriánus étrendet követők számára, vagy azoknak akik hízni szeretnének néhány kilót. A csontok erősítésében magas kalciumtartalmával vesz részt, a benne található kálium pedig az érrendszer jó barátja. Serkenti az emésztést és megakadályozza a puffadást, valamint kiváló energiaforrás, a nap bármely szakában fogyasztja is – többek között.

Fenti tulajdonságai mellett a tápióka a gluténmentesen étkezőknek is jó választás, és azoknak is, akik a paleo étrend szabályai szerint főznek, vagy rendelik házhoz ebédjüket. A paleo étkezésnek nincsen egységes szabályrendszere, különböző formái léteznek kisebb-nagyobb eltéréssel, egyes képviselői más-más élelmiszerek fogyasztását engedik vagy tiltják. Az azonban biztos, hogy valamennyien a cukormentes, gabonamentes, tejmentes ételeket ajánlják. A paleo hívei a 2-e típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, az elhízás és más civilizációs betegségek elkerülését remélik a speciális életmódtól. És itt újra szemünkbe ötlik a tápióka mint alapanyag, hiszen a kis átlátszó gyöngyök minden kritériumnak megfelelnek.

Az Interfood étlapjáról egyelőre a gyümölcsös tápiókapudingot választhatja, ha szívesen kipróbálná ezt a különleges ételt, vagy ha már jól ismeri a tápiókát. A semleges ízű bogyóknak leginkább a karakteresebb kiegészítők állnak jól, így a mi pudingunkban is bátran párosítottuk szederrel, málnával, kókusztejjel. Nem tettünk bele cukrot sem, hogy azok is élvezhessék ezt a könnyű finomságot, akik a vonalaikra vigyáznak, vagy orvos által előírt diétát kénytelenek tartani. A gyümölcsös tápiókapuding lelkiismeret-furdalás nélküli lezárása egy akár nehezebb ebédnek is, amellett, hogy a konyhánkba való beemelésével a változatosság jótékony hatásának is eleget tehetünk…

Ez is érdekelheti

Mit jelentenek azok a kifejezések, hogy fitnesz és alakbarát?

Naponta jönnek szembe velünk a címben említett kifejezések: pékségben, konditerem hirdetéseiben, a vegyesbolt termékei között… Megszokottakká váltak, talán anélkül, hogy valóban tisztában lennénk a tartalmukkal, jelentésükkel. Mert mivel egyenlő az, hogy fitnesz? Nem mást takar a szó, mint azt, hogy fogyókúra? Esetleg a testépítő sportok egyike lenne? Mi az, ami alakbarát? Ami jólesik, ami jót…