Blog

Szűrők

Amikor kell a segítség – ebéd házhoz szállítás kismamáknak

Kismama az, aki gyermeket vár, és kismamának mondjuk azt is, akinek nemrég született babája. Közös bennük, hogy a mindennaposnál, a megszokottnál nagyobb terhek hárulnak rájuk minden területen: lelkileg, mentálisan és fizikailag is. Pont. Következtetés: a kismamának nagyobb, több segítségre, támogatásra van szüksége, mint amennyivel „rendes” körülmények között élni szokott. Pedig (egészségesen) enni, a családnak főzni, ebédet tenni az asztalra ebben az időszakban is kell. Még ha nehéz is. Mert a várandósság utolsó heteiben teher az egy helyben állás, terhes a pocak, dagad a láb… Ha meg kibújt a baba, kiszámíthatatlanná válik az idő, az éjjelek és a nappalok összemosódnak, kímélet és pihenés szükséges a mamának…

A fent említett heteknek, napoknak lehet jó, a kismamát felszabadító döntése az ebéd házhoz szállítás választása. Ha ön kismamaként figyel arra, hogy olyan helyről rendelje meg saját és a családja ebédjét, ahol laktató, változatos, a speciális elvárásokat is kielégítő fogásokat kínálnak, illetve állandó minőségben, mindig időben szállítanak, biztosan nyer; időt, energiát önmagára, gyermekére. De ez a megoldás akkor is biztonságot nyújt a családanyának, ha pár napig a kórházban kell maradnia a legkisebbel, hiszen az apuka sem fog éhen maradni… Az Interfood szakemberei úgy állítják össze a napi választékot, hogy abban a kismamák igényeinek megfelelő ételek is helyet kapjanak.

Mire érdemes figyelnie ételrendeléskor, ha ön várandós vagy szoptatós kismama? Mindenképpen tudatosan és egészségesen étkezzen! Ha a pici még a pocakban van, az édesanya szervezete fokozottan igényli a magnéziumot, amit babból, lencséből, borsóból fedezhet, de ha diós, mákos, mogyorós, mandulás ételeket vagy desszertet választ, akkor is egészsége mellett dönt. Gondoskodnia kell a megfelelő vas beviteléről is! Fogyasszon, rendeljen olyan fogásokat, amelyekben máj, vörös húsok, cékla, teljes kiőrlésű gabonák, spenót, sóska, napraforgómag találhatóak! A vasbevitelt egészítse ki C-vitamin-pótlással is!

A már szoptatós anyukáknak talán még több dolgot kell szem előtt tartaniuk, ha az étkezésről vagy az ebéd összeállításáról van szó. Az anyatej legfontosabb összetevői a fehérjék, a tejcukor, a kalcium és a zsír. Sok állati eredetű fehérje (túró, tojás, sajt, hal), paradicsom, kelbimbó, krumpli fogyasztása javasolt. Az A- és D-vitamin-igény kétszeresére, ötszörösére nőhet, növekszik az anyai szervezet mészigénye is. Jól jönnek ilyenkor a zöldségek, a főzelékek, a gyümölcsös fogások is. Jó tudatosítani, hogy a szoptatás alatt könnyebb leadni a terhesség alatt elraktározott kilókat, de ez csak akkor fog menni, ha a zsírszegény tejtermékeket, soványabb húsokat választja, ha ügyel a sóbevitelre is. Ebben az időszakban válassza a kevésbé intenzív fűszereket, részesítse előnyben a petrezselymet, kaprot, tárkonyt, zellert… És a baba sok élelmiszer-összetevőre érzékeny lehet az anyatejen keresztül is. Csokoládé, szamóca, káposztafélék? Figyelje önmagát és a kicsit!

Az Interfood ebben a különleges időszakban is segítséget nyújt. Bízza ránk a főzést!

Ez is érdekelheti

Só az kell, de melyiket válasszuk?

A só olyan alapvető élelmiszerünk, amelyet mindenki használ, só nélkül elképzelhetetlen a főzés, szinte minden étel íztelen és ehetetlen nélküle. Az emberi szervezetnek szüksége van sóra, tehát kijelenthetjük: só nélkül nincs élet. De amennyire alapvető konyhai hozzávaló, annyira keveset tudunk róla. Az Interfood e heti cikkéből kiderül, mi a különbség az egyes sófajták között.  …