Blog

Szűrők

Amerikából jöttem I.

A fiatalabbak már nem tudhatják, jó 30-40 évvel ezelőtt milyen csoda volt a banán és a narancs. Szinte csak karácsonykor lehetett hozzájutni ezekhez a gyümölcsökhöz, és sokaknak még akkor is megfizethetetlen volt. Bizonyos mértékig Amerika és a szabad világ jelképeivé váltak hazánkban, pedig számos egyéb zöldség és gyümölcs van, amelyet az amerikai kontinensnek köszönhetünk. Tartson az Interfooddal, okosodjunk együtt!

Krumpli

Ma már annyira alapvető élelmiszer hazánkban a burgonya, hogy szinte elképzelhetetlen az, hogy valaha nem ismerték a magyarok. Pedig így volt, sőt mi több, kifejezetten nehezen honosodott meg hazánkban ez az értékes zöldség. Őshazája Dél-Amerika, ahol az indiánok úgy ették, mint a kenyeret. 1560 körül kerülhetett Európába, majd lassan terjedni kezdett, különösen a szegények körében, hiszen tápláló volt. Hozzánk francia közvetítéssel került, sokáig „sváb tök” néven emlegették, és nem kedvelték a magyar emberek, holott sokakat megmentett az éhezéstől. Mostanra minden magyar háztartás alapvető élelmiszere, változatos formában fogyasztjuk.

Kukorica

Kolumbusz, amikor először pillantotta meg a kukoricát, előbb kölesnek, majd árpának hitte. Az indiánok közkedvelt étele volt, sütve, főzve, sőt, még nyersen is fogyasztották, de kását is főztek belőle. Kolumbusz már az első útja során hazavitte magával az új csodanövényt, mégis csak évtizedek múlva kezdett el terjedni Európában. Forradalmasította mind az emberi, mind az állati táplálkozást, mostanra az egyik legfontabb állatoknak adott gabona.

Paradicsom

A paradicsom is jellegzetes dél-amerikai növény, amely a 16. században került át Európába. Sokan impozáns dísznövénynek hitték, és termését nem merték elfogyasztani, piros színe miatt mérgezőnek vélték. Csak a 20. században terjedt el széles körben a fogyasztása.

Ananász

Az ananásznak igazi forró időjárásra van szüksége, amiből Dél-Amerikában nincs is hiány. Főként Brazília területein ültették, gondozás nélkül is termőre fordult a második év eltelte után. Hazánkban már 1535-ben ismerték, de jóval később kezdett csak elterjedni. A nagyúri kertekben a 19. század elején vált népszerűvé, hiszen maga a növény igen dekoratív. Európában kizárólag üvegházban termeszthető ananász, hiszen nincs számára megfelelő mértékű forróság.

Banán, a kakukktojás

Bár a közhiedelem Amerikából eredezteti, a valóság az, hogy ázsiai eredetű a növény, mely a széllel és a tengeráramlással indult hosszú útjára szigetről szigetre. Később aztán arab kereskedők vitték el Afrikába, majd onnan a Kanári-szigetekre került, míg végül Dél-Amerika felé vette az irányt. Itt aztán rendkívül népszerű lett, sok ott a banánültetvény, ezért hiszik sokan, hogy onnan ered.

 

Izgalmas volt a cikk? Ígérjük, hamarosan lesz folytatása, addig is jó szívvel ajánljuk szolgáltatásunkat – finom ételek házhozszállítással az Interfoodtól, hogy minden nap legyen főtt étel az asztalon!

Ez is érdekelheti

Amerika kedvence tésztaétele

Chicken Alfredo – olasz vagy amerikai? Ez itt a kérdés, hiszen a hangzása olaszos, az íze is, de amikor az étel eredetét kutatjuk, bizony azt látjuk, hogy Amerikából származik. Hogy is van ez? A Chicken Alfredo egy remek tésztaétel, sok vajjal, parmezánnal és finom csirkehússal készül, no meg persze tésztával, nem is akármilyennel. Az alaprecept…