Blog

Szűrők
vadas marha tésztával

A vadas

Mi is ez tulajdonképpen? Becsületes neve: vadas marha. Zsemlegombóccal, mert úgy illik, és azzal esik jól. Sajnos a vadas marha karrierjét a menzák és olcsó vendéglők gyorsan derékba törték, pedig szép jövő állt előtte. A minőségi alapanyagokból készített vadas mártás ugyanis nagyon finom, és helye lenne minden magyar étrendjében. Hogy miért nincs? Azért, mert hazánk nehéz évei során a vadas mártás csak arra volt jó, hogy eltűnjenek a maradék leveszöldségek, hogy a senkinek se kellő húst beleturmixolják, és igazi zsemlegombóc is ritkán jutott mellé. Az Interfood ezen a héten utánajár, hogy mitől jó egy jó vadas, és milyen lépéseket kell betartanunk, ha igazán finom vadas mártást szeretnénk készíteni.

  • Tévedés azt hinni, hogy a maradék húsleves alkalmas arra, hogy abból készüljön a vadas mártás. Ami már egyszer kihűlt, elvesztette frissességét és ízét, azt ne használjuk fel ehhez az ételhez.
  • Nem ideális, ha a friss leveszöldséget kivesszük a levesből, hogy ezzel gyorsítsuk a folyamatot, mert így nem tudnak az ízek összeforrni, összefőni, és az eredmény íztelen lesz. Minden friss és nyers hozzávalót együtt kell főzni!
  • A hozzá való húst tilos levesből vagy bármi másból kivenni, csak a friss és nyers marhahús a megfelelő, amit együtt kell főzni a zöldségekkel. A sertéshús nem megfelelő hozzá, nem lesz olyan íze, mint a marháé.
  •  A vadas mártás méltó kísérője a zsemlegombóc, amit valóban nem túl időtakarékos elkészíteni, de ez az egész fogásra igaz. Ha ezt választjuk, ne akarjunk mihamarabb túl lenni rajta.
  • Akkor jó a mártás, ha érződik benne a zöldségek íze, a mustár, a citrom savanyúsága és az édes íz.
  • Ami mehet egyszerre a fazékba: a szeletekre vágott marhahús, a sárgarépa, a fehérrépa, a zeller, a vöröshagyma, a babérlevél, a só és a bors. Mindezeket puhára főzzük annyi vízzel, amennyi ellepi a zöldségeket.
  • Mielőtt elkészítjük a mártást, feltétlenül szedjük ki a babérlevelet és a húsokat. Nem könnyű minden egyes babérlevelet levadászni, de nagyon fontos, hogy egy se maradjon a lében, mert a turmixgép összetöri és élvezhetetlenné teszi az ételt. Éppen ezért érdemes megjegyezni, hogy hány szemet tettünk bele és addig nem feladni, amíg nincs meg mindegyik. A húst nem turmixoljuk össze, így azt is ki kell szedni.
  • Ami a turmixolás után mehet bele: bors, citrom leve, mustár és cukor (nem szabad sajnálni, kell, hogy érződjön az édes íz is). Tejföllel behabarjuk.
  • Végül a hússzeleteket visszatesszük a mártásba és friss zsemlegombóccal tálaljuk.

Az Interfood vadas mártása megrendelőink kedvencei közé tartozik, ezért sokféle változatban készítjük el, hogy mindenki a saját ízlése szerint tudjon közülük választani. Ha sikerült kedvet csinálnunk egy jó vadashoz, keresse bizalommal weboldalunkat, ahonnan néhány kattintással elővarázsolhatja holnapi ebédjét!

Ez is érdekelheti

evesmozgas

Étkezés és mozgás – hogy is állnak egymással?

Néha olyan érzése lehet az újságot olvasónak, a tévénézőnek, az internetet böngészőnek, hogy erről a témáról már mindent elmondtak, ezt már mindenki kívülről fújja, miért kell erről újra meg újra beszélni? Az egészséges táplálkozásról és a mozgás szerepéről, fontosságáról írni lerágott csont (hogy stílusosak maradjunk…). Ám, ha így van, akkor miért terjed mégis járványszerűen az…