Blog

Szűrők
vadas marha tésztával

A vadas

Mi is ez tulajdonképpen? Becsületes neve: vadas marha. Zsemlegombóccal, mert úgy illik, és azzal esik jól. Sajnos a vadas marha karrierjét a menzák és olcsó vendéglők gyorsan derékba törték, pedig szép jövő állt előtte. A minőségi alapanyagokból készített vadas mártás ugyanis nagyon finom, és helye lenne minden magyar étrendjében. Hogy miért nincs? Azért, mert hazánk nehéz évei során a vadas mártás csak arra volt jó, hogy eltűnjenek a maradék leveszöldségek, hogy a senkinek se kellő húst beleturmixolják, és igazi zsemlegombóc is ritkán jutott mellé. Az Interfood ezen a héten utánajár, hogy mitől jó egy jó vadas, és milyen lépéseket kell betartanunk, ha igazán finom vadas mártást szeretnénk készíteni.

  • Tévedés azt hinni, hogy a maradék húsleves alkalmas arra, hogy abból készüljön a vadas mártás. Ami már egyszer kihűlt, elvesztette frissességét és ízét, azt ne használjuk fel ehhez az ételhez.
  • Nem ideális, ha a friss leveszöldséget kivesszük a levesből, hogy ezzel gyorsítsuk a folyamatot, mert így nem tudnak az ízek összeforrni, összefőni, és az eredmény íztelen lesz. Minden friss és nyers hozzávalót együtt kell főzni!
  • A hozzá való húst tilos levesből vagy bármi másból kivenni, csak a friss és nyers marhahús a megfelelő, amit együtt kell főzni a zöldségekkel. A sertéshús nem megfelelő hozzá, nem lesz olyan íze, mint a marháé.
  •  A vadas mártás méltó kísérője a zsemlegombóc, amit valóban nem túl időtakarékos elkészíteni, de ez az egész fogásra igaz. Ha ezt választjuk, ne akarjunk mihamarabb túl lenni rajta.
  • Akkor jó a mártás, ha érződik benne a zöldségek íze, a mustár, a citrom savanyúsága és az édes íz.
  • Ami mehet egyszerre a fazékba: a szeletekre vágott marhahús, a sárgarépa, a fehérrépa, a zeller, a vöröshagyma, a babérlevél, a só és a bors. Mindezeket puhára főzzük annyi vízzel, amennyi ellepi a zöldségeket.
  • Mielőtt elkészítjük a mártást, feltétlenül szedjük ki a babérlevelet és a húsokat. Nem könnyű minden egyes babérlevelet levadászni, de nagyon fontos, hogy egy se maradjon a lében, mert a turmixgép összetöri és élvezhetetlenné teszi az ételt. Éppen ezért érdemes megjegyezni, hogy hány szemet tettünk bele és addig nem feladni, amíg nincs meg mindegyik. A húst nem turmixoljuk össze, így azt is ki kell szedni.
  • Ami a turmixolás után mehet bele: bors, citrom leve, mustár és cukor (nem szabad sajnálni, kell, hogy érződjön az édes íz is). Tejföllel behabarjuk.
  • Végül a hússzeleteket visszatesszük a mártásba és friss zsemlegombóccal tálaljuk.

Az Interfood vadas mártása megrendelőink kedvencei közé tartozik, ezért sokféle változatban készítjük el, hogy mindenki a saját ízlése szerint tudjon közülük választani. Ha sikerült kedvet csinálnunk egy jó vadashoz, keresse bizalommal weboldalunkat, ahonnan néhány kattintással elővarázsolhatja holnapi ebédjét!

Ez is érdekelheti

Illemszabályok az asztalnál I.

Ki ne hallotta volna gyerekkorában a szigorú dorgálást: „Ne könyökölj az asztalnál!” Nem ez az egyetlen illemszabály, amelyet az előző generáció tagjai megpróbáltak belénk nevelni, hiszen régen sok hasonló figyelmeztetésben volt részük a gyerekeknek a családi ebédek és vacsorák során. Sok családban így van ez még ma is, máshol már engedékenyebbek a szülők, hiszen az…