Blog

Szűrők
A palacsinta története

A palacsinta története

Melyik az az étel, amelyik jó édesen és sósan, hidegen és melegen fogyasztva, tejszínhabbal vagy éppen sajtszósszal tálalva, lekváros, húsos, kakaós, fahéjas, sajtos, mogyorókrémes, zöldséges vagy éppen túrós töltelékkel? Most már biztosan rájött minden kedves olvasónk, hogy ezen a héten bizony a palacsintát fogjuk górcső alá venni. Tartson velünk, hogy megtudhassa, kinek köszönhetjük ezt a remek ételt!
A palacsinta világhódító útjának kezdete meglehetősen régre, a római korra tehető. A kör alakú tésztát egy nagy kövön, más források szerint bronzpajzson sütötték, ám ez utóbbi lehetőségét sokan megkérdőjelezik. Az összetételét tekintve más volt, mint a mostani palacsintatészták. Jóval egyszerűbb hozzávalókból állt, csupán liszt, víz és egy kevés só keveréke volt. Mivel nem tartalmazott tojást, hosszú ideig ehető maradt, nem romlott meg olyan gyorsan. Ez pedig felbecsülhetetlen értékkel bírt a hosszúra nyúlt hadakozások során, amikor nehéz volt megoldani az emberek élelmezését. A római csapatok révén jutott el angol, francia és német területre, ám ekkor még szó sem volt a lekváros, kakaós felgöngyölt édességről, csupán húsok mellé köretféleségként fogyasztották ezt a meglehetősen egyszerű és feltelhetően nem túl finom tésztát. Idővel aztán finomodott a recept, a tojás használatával teljesen új állag és persze íz jött létre.
Ahogyan elindult világhódító útjára, úgy változott egyes nemzeteknél az összetevők listája, és ez a különbözőség a mai napig megmaradt. Gondoljunk csak arra, mennyire különbözik a mi palacsintánk az amerikai palacsintától, amibe sütőport is tesznek, így sokkal sűrűbb, vastagabb tészta kerül a serpenyőbe, majd a tányérra. Ezzel szemben hazánk mindig is élen járt a spórolásban, így a lángos- és palacsintasütők kifejlesztették azt a módszert, amellyel szinte leheletvékony palacsintákat tudtak sütni. De nem csak az amerikai és a magyar palacsinta különbözik egymástól, minden nemzetnek megvan a sajátja. Franciaországban például élesztővel készül, míg Oroszországban élesztő és hajdina vagy búzakorpa adja a tészta alapját, Malajziában pedig igen különleges, zöld palacsintával találkozhatunk, ami a pandanlevélnek köszönheti szokatlan színét. Ahány ország, annyi palacsintatészta, a töltelékek végtelen lehetőségéről már nem is szólva.
Ha Önnek is a palacsinta az egyik kedvenc desszertje, ne gondolkodjon túl sokáig, higgye el, az Interfood palacsintája a legjobb választás! Étlapunkon többféle töltelékkel is megtalálja, válassza ki kedvencét, és élvezze, hogy nem Önnek kell a tűzhely mellett állnia, amíg elkészül.

Ez is érdekelheti

Különleges gombafajták

Korábbi cikkünkben sok szót ejtettünk már arról, mennyire fontos a vegán étrendet választók számárak, hogy kellően változatosan étkezzenek, és ügyeljenek arra, hogy táplálkozásuk ne legyen egyoldalú. Nem könnyű feladat ez, hiszen ha minden állati eredetű terméket mellőzünk, tudatosan és okosan kell összeválogatnunk ételeinket. A gomba az egyik legjobb vegán alapanyag, mert sokoldalúan felhasználható, és remek…