Blog

Szűrők

Szürkeség? Nem! Gyermekeink egészsége télen

A tél, ami gyermekeink és az ételek viszonyát illeti, több szempontból is kihívás elé állítja a szülőt. Kevés a gyümölcs, pláne a hazai, amit a kicsik lelkesen fogyasztanának, és zöldségek közül sem éppen azoknak van szezonja, amelyek nagy népszerűségnek örvendenek a gyerekek körében. A harsány, szemet gyönyörködtető színek helyett ilyenkor a szürkébb, földszínű hozzávalóké a főszerep, melyekről legfeljebb mi felnőttek tudjuk, hogy igenis van miért szeretni őket, hogy szükség van rájuk, és igenis, minden olyan alkotóelem megtalálható bennük, ami ahhoz kell, hogy influenza, megfázás és egyéb betegség nélkül vészelhessük át a téli hónapokat… Az, ami nyáron természetes: egy barack vagy egy szelet dinnye elmajszolása, megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, hirtelen szervezendő és tudatosságot igénylő feladattá változik.

Jó hír azonban, hogy ebben is lehet rutint szerezni, és ha egyszer fel- és kiismertük a téli étkezés örömeit, semmi sem állhat utunkba, hogy gyermekeink számára is közvetítsük ezeket, és ezzel együtt megerősítsük az immunrendszerüket, tudatosítsuk az egészséges étkezésnek az ezekre a hónapokra való szabályait. Mert bizony ekkor is van élet a krumplin, tésztán, fánkon, almán és banánon túl! Olvassa el az Interfood tippjeit, és rendelje meg tőlünk azokat az ételeket, amelyek megfelelnek tanácsainknak!

Kell a szín!
Hogyne kellene! Hiszen van olyan táplálkozási rendszer, amely kimondottan színeik szerint válogat a tányérra kerülő ételek közül. Azt pedig nehéz lenne tagadni, hogy egy csodásan színes salátás tál bárki kedvét meghozza az evéshez. Van-e színesebb zöldség e földtekén, mint a cékla? Kiváló immunerősítő, valóságos életelixír! És a kissé unott saláta mellett remek leves vagy ivólé, egy darab banánnal, tejjel, mézzel megbolondítva fenséges napindító turmix készíthető belőle. Vagy a brokkoli, a zöld csodaszer! Béta-karotinban gazdag rózsái felveszik a harcot a daganatos megbetegedésekkel szemben, és serkentik az immunrendszer működését. Mehet a levesbe egy kis sajttal, tejszínnel, szerecsendióval, vagy a tepsibe egy kis hússal – kínálja vele bátran gyermekét! A padlizsán mély, komoly színe C-vitamint, fehérjéket és ásványi sókat rejt. Sikere lehet krémként a szendvicsben, haladóknak szeletekre sütve egy kis diókrémmel. És a mesés színű citrusok: itt a lime, a citrom, a narancs, a grapefruit ideje, ki ne tudná! És bár unalmas lehet, akkor is tény, hogy az alma ennek az éghajlatnak a leghatékonyabb, legolcsóbb agypörgető vitaminbombája – nyersen, sütve vagy főve, fahéjjal vagy tejberizsbe keverve, zabpehellyel töltve vagy kifacsarva ellenállhatatlan finomság.

Kell az erő!
A téli vírustámadások nem könnyű csörtéket jelentenek a szervezetnek, hanem kőkemény ostromot. Csak a megfelelő erővel védekezhetünk ellenük. Ezért van szükség az erős baktériumölő hatással bíró fokhagymára, akár egy jó levesben, akár kenyérre kenhető paszta képében, amit reggelire kínálhat némi szeletelt alma társaságában. Savanyú káposzta, akkor jó, ha kicsit csípős, de az íze szelídíthető gyümölccsel, vagy ha csalamádéba kerül, mindegy, akkor is tele van cinkkel, fehérjével. Tegyen gyömbért a teába, sütibe, limonádéba – gyermekét messze elkerüli az arcüreggyulladás.

Kell a nasi!
De még hogy! Ám csak az, ami egészséges is. Dió, mandula a szendvicsre, a müzlibe, a kekszbe vagy egyenesen az apró tenyérbe, és máris fehérjével, zsiradékkal, szénhidráttal ajándékoztuk meg a csemegére vágyót, amellett, hogy E-vitamin forráshoz is juttattuk.

Mi kell még?
Probiotikum a felszerelt baktérium-hadtestekért, testmozgás az erőnlétért és a jó közérzetért, boldogság és öröm, hogy minden kisgyerek könnyebben birkózzon meg a betegséggel… Nem is olyan bonyolult…

Ez is érdekelheti

Az újévi fogadalmak ellenségei

Ki fogadta meg magának, hogy idén kemény életmódváltásba, netán fogyókúrába fog? Esetleg azt, hogy mostantól semmi esti nassolás, semmi egészségtelen étel nem kerül az asztalra? Bizonyára sokan, hiszen sokan vannak, akik nem elégedettek a testükkel, és egyre többen szeretnének ezen változtatni. Ám a változtatás sosem könnyű, főleg ha étrendről van szó, és az sem segít…