Blog

Szűrők

Székely-ügyirat avagy a legtalányosabb étel: Székely-káposzta… vagy székelykáposzta?

A legtalányosabb, mert elsőre úgy tűnik, nincs is itt semmiféle talány. De ahogy egyre beljebb ereszkedünk az oknyomozásba, a székelykáposzta-akta úgy terebélyesedik, ködösödik, az egyértelműnek vélt adatok megkérdőjeleződnek, dátumok csúsznak ide-oda évtizedeket, hírességek tűnnek fel, majd buknak alá a múltba… Sherlock Holmesnak való eset. Izgalmas gasztro-kutakodás az étel- és konyhatörténelemben, ahol a bátor nyomozónak szembe kell néznie makacs tagadással, bogarásznia kell századokkal ezelőtt született könyveket, és le kell rombolnia évtizedes illúziókat…

Még jó, hogy közben a tányérunkra rendelt székelykáposzta marad az, ami: magyaros, tartalmas, testet-lelket melengető, selymesen pikáns fogás, amelyet akár ünnepi alkalomkor, akár a hétköznapi szürkeségben is szívesen eszünk. Bármilyen húsból finom, de eredetileg jó sertéspörkölt volt az alapja, amelyet a savanyúságától nem teljesen megfosztott, érlelt káposztával és tejfölös-tejszínes habarással elegyítenek. Fűszerezése változatos lehet, jól áll neki a csombor, a kömény, a fokhagyma de még a kakukkfű is – és a lista folytatható. Ahogy a legtöbb káposztás étel, a székelykáposzta is egyre finomabb lesz, ahogyan egyre többször melegítjük, így ideális fogása a házhoz rendelésnek. Főzni egyszerre sokat érdemes belőle, mert az igazi ízei így érvényesülnek.

Eddig nincsen semmi rejtély. A kétségek akkor kezdenek szaporodni, amikor az étel születéstörténetének nyomába eredünk . Tartja ugyanis magát az a megingathatatlannak vélt tudás, amely ugyan kétféle változatban, de magabiztosan a XIX. századi, Petőfi-kortárs és barát Székely Józsefhez köti az étel keletkezését. Az anekdoták a pesti vendéglős élet korabeli lenyomatát adják, ahol a szeretett vendégnek akár a maradékot is összeöntözgették, ha úgy kérte, vagy, segítettek elkészíteni egy megálmodott ételt, hogy aztán a híres vendégek tegyék naggyá az egyes fogásokat. Az efféle eredeztetés persze nem ritka, a Dobos-tortának, az Ujházy-tyúkhúslevesnek hasonlóan indult az élete. Csak hát, a székelykáposztára vonatkozóan túl sok a homályos pont.

Például, mi a helyzet a savanyítással, amely több ezer éves tartósítási technika, és amely az egész Kárpát-medencében ismert és kedvelt eszköze volt a káposzta eltevésének? Tagadható-e a valódi székelyföldi hatás a székelykáposzta esetében, ha tudjuk, milyen sokat fogyasztott étele volt a káposzta a székelyeknek, szászoknak Erdélyben, évszázadokon keresztül, és még Mikes Kelemen is messze révedő honvággyal gondol vissza rá Rodostóból? Mennyire hihetünk a XIX. századi anekdotának, ha a folyton főlevéltárosnak titulált Székely József, Petőfi barátja, csak 1877-től töltötte be ezt a tisztséget, amikor, mint tudjuk, Petőfinek már réges-régen nyoma veszett… Ráadásul egy 1893-as Régi magyar szakácskönyvek című kiadvány is említ a székelykáposztára rendkívüli módon hasonlító ételt a XVI. századi Erdély receptjei közül…

Mindenesetre, ha ön kedveli a székelykáposztát (Székely-káposztát), rendelje meg tőlünk, akár a karácsonyi ünnepnapokra is, és ha kedvet érez a nyomozás iránt, a főzésen megspórolt időt fordítsa a kutakodásra, hátha éppen ön oldja meg ezt a magyar konyhaéletet feszítő kérdést!

Ez is érdekelheti

Lisztérzékeny(?) a családban

Ma már talán nem is ülhetünk le közös asztalhoz úgy enni, hogy a társaság egyik tagja ne jelezné, allergiás erre vagy arra, nem fogyaszt(hat) ebből vagy abból az élelmiszerből. Az efféle igények adódhatnak abból, hogy valaki valamilyen speciális, fogyókúrára irányuló diétát tart, vagy abból, hogy olyan betegséggel küzd az illető, amely nem enged meg bármilyen…