Blog

Szűrők
borsoleves

Kikeletidéző színvarázs: tavaszi zöldborsóleves

Simai Kristóf piarista szerzetes volt a XVIII. század végén, a Felvidéken. Szerkesztett egy szakácskönyvet, a „jó falatokhoz szokott szájnak tetszésére”. A mű kéziratban maradt egészen 2011-ig, akkor látott először nyomdafestéket. Pedig hihetetlenül izgalmas mű, mindenki számára, akit érdekel a gasztronómia, szeret főzni, vagy egyszerűen csak érdekli, mi kerül(het) a tányérjára. Szóval, az 1790-es évek végén járunk…

A borsólevest illetően Simai az alábbi recepteket adja meg: Közönséges borsóleves, Borsóleves, Ugyanaz más módon, Borsóleves böjtre, Ugyanaz más módon, Cukorborsóleves… Ha ma az interneten böngészünk, akkor azt látni, hogy a borsóleves készülhet rántással vagy habarással, csipetkével, nokedlivel, vajgaluskával vagy túrógombóccal, csirkeaprólékkal vagy malachússal, fűszere lehet a petrezselyem, a tárkony, a menta , a zsálya, a koriander, kerülhet bele a klasszikus gyökérzöldségeken kívül karalábé, alma, körte vagy krumpli… Régebben a héjával együtt főzték meg, és ma is jó ötlet úgy készíteni, hogy nem egyszerűen vízzel öntjük fel a zöldségeket, hanem azzal a lével, amelyben előzőleg a borsóhéj megfőtt – már ha nincsen éppen a konyhán alaplé…

A borsóleves olyan tehát, mint a jó öreg kaméleon: szinte a dinoszauruszok idejébe nyúlik az eredete, és ezernyi színben képes megjelenni. A választóvonal borsóleves és borsóleves között pedig már régen nem a piros leves vagy fehér leves fronton húzódik… Az Interfood tavaszi borsóleves például a pirosak táborát erősíti. És a csipetkésekét. Klasszikus kombináció. A borsóleves minőségét ugyanis, bár kétségtelenül árnyalhatja, nem a hozzáadott fűszerek fajtasága vagy az elkészítés milyensége határozza meg. Ennek a levesnek a lelke a borsó. A legízletesebb akkor lesz, ha friss, zsenge, tavaszi termésből készül, de hála a modern fagyasztási technológiáknak, akkor sem foghatunk vele mellé, ha a hűtőből kapunk elő egy levesre valót, így aztán egész évben képes felidézni a tavaszt! És a nagyit. Hiszen a borsóleves receptje és ízei legalább annyira család-specifikusak, mint a lecsóéi.

Az általunk az ön asztalára szállított leves először a gyönyörű színeivel csábít, aztán az ízével. Bármelyik hétköznapon is kívánja meg, rendelje akár csak magának vagy a családjának egy zsúfolt napon, a sikerben biztos lehet. Sem gyerek, sem felnőtt nem fog rá nemet mondani. A zöld finomságot már a bronzkor óta termesztik a Kárpát-medencében, és a belőle főzött leves még sosem okozott csalódást. Fejlődik, alakul, színesedik, de marad.

Ez is érdekelheti

Farsangi csörögefánk

Az idei tél januárban hozta el nekünk az igazi komoly hidegeket, nekünk pedig máris elegünk van belőle, mihamarabb szeretnénk elűzni a fagyokat. A farsang éppen erről szól: vidámság, éneklés, jelmezek, télűzés, kiszebáb égetés, tavaszvárás és persze az elmaradhatatlan farsangi fánk. Szalagos farsangi fánkot azonban nem könnyű sütni, nem is tud minden háziasszony. Mit tehetünk ilyenkor?…