Blog

Szűrők

Amikor kell a segítség – ebéd házhoz szállítás kismamáknak

Kismama az, aki gyermeket vár, és kismamának mondjuk azt is, akinek nemrég született babája. Közös bennük, hogy a mindennaposnál, a megszokottnál nagyobb terhek hárulnak rájuk minden területen: lelkileg, mentálisan és fizikailag is. Pont. Következtetés: a kismamának nagyobb, több segítségre, támogatásra van szüksége, mint amennyivel „rendes” körülmények között élni szokott. Pedig (egészségesen) enni, a családnak főzni, ebédet tenni az asztalra ebben az időszakban is kell. Még ha nehéz is. Mert a várandósság utolsó heteiben teher az egy helyben állás, terhes a pocak, dagad a láb… Ha meg kibújt a baba, kiszámíthatatlanná válik az idő, az éjjelek és a nappalok összemosódnak, kímélet és pihenés szükséges a mamának…

A fent említett heteknek, napoknak lehet jó, a kismamát felszabadító döntése az ebéd házhoz szállítás választása. Ha ön kismamaként figyel arra, hogy olyan helyről rendelje meg saját és a családja ebédjét, ahol laktató, változatos, a speciális elvárásokat is kielégítő fogásokat kínálnak, illetve állandó minőségben, mindig időben szállítanak, biztosan nyer; időt, energiát önmagára, gyermekére. De ez a megoldás akkor is biztonságot nyújt a családanyának, ha pár napig a kórházban kell maradnia a legkisebbel, hiszen az apuka sem fog éhen maradni… Az Interfood szakemberei úgy állítják össze a napi választékot, hogy abban a kismamák igényeinek megfelelő ételek is helyet kapjanak.

Mire érdemes figyelnie ételrendeléskor, ha ön várandós vagy szoptatós kismama? Mindenképpen tudatosan és egészségesen étkezzen! Ha a pici még a pocakban van, az édesanya szervezete fokozottan igényli a magnéziumot, amit babból, lencséből, borsóból fedezhet, de ha diós, mákos, mogyorós, mandulás ételeket vagy desszertet választ, akkor is egészsége mellett dönt. Gondoskodnia kell a megfelelő vas beviteléről is! Fogyasszon, rendeljen olyan fogásokat, amelyekben máj, vörös húsok, cékla, teljes kiőrlésű gabonák, spenót, sóska, napraforgómag találhatóak! A vasbevitelt egészítse ki C-vitamin-pótlással is!

A már szoptatós anyukáknak talán még több dolgot kell szem előtt tartaniuk, ha az étkezésről vagy az ebéd összeállításáról van szó. Az anyatej legfontosabb összetevői a fehérjék, a tejcukor, a kalcium és a zsír. Sok állati eredetű fehérje (túró, tojás, sajt, hal), paradicsom, kelbimbó, krumpli fogyasztása javasolt. Az A- és D-vitamin-igény kétszeresére, ötszörösére nőhet, növekszik az anyai szervezet mészigénye is. Jól jönnek ilyenkor a zöldségek, a főzelékek, a gyümölcsös fogások is. Jó tudatosítani, hogy a szoptatás alatt könnyebb leadni a terhesség alatt elraktározott kilókat, de ez csak akkor fog menni, ha a zsírszegény tejtermékeket, soványabb húsokat választja, ha ügyel a sóbevitelre is. Ebben az időszakban válassza a kevésbé intenzív fűszereket, részesítse előnyben a petrezselymet, kaprot, tárkonyt, zellert… És a baba sok élelmiszer-összetevőre érzékeny lehet az anyatejen keresztül is. Csokoládé, szamóca, káposztafélék? Figyelje önmagát és a kicsit!

Az Interfood ebben a különleges időszakban is segítséget nyújt. Bízza ránk a főzést!

Ez is érdekelheti

főzőbanán

Plantain, avagy mire jó a főzőbanán?

Vannak, akik még jól emlékeznek azokra az időkre, amikor Magyarországon banánt csak télen lehetett kapni, és akkor is csak mutatóba, nagyon drágán és nagyon kis mennyiségben. Desszertként fogyasztották az emberek, és senkinek nem jutott eszébe, hogy bármilyen ételbe bele lehetne tenni. Aztán változtak az idők, a banán most már mindenki számára elérhető alapgyümölcs lett, és…