Blog

Szűrők
cseresznye egy kosárban

Itt a cseresznyeszezon: az év egyik legédesebb időszaka

Ahogy beköszönt a nyár eleje, a piacok pultjai roskadozni kezdenek a friss, zamatos cseresznyétől. A cseresznyeszezon minden évben igazi ünnep a gyümölcsrajongók számára, hiszen ilyenkor a legfinomabb, legédesebb szemeket szedhetjük a fáról – vagy vásárolhatjuk meg a piacokon, boltban. Magyarországon szerencsére több kiváló cseresznyefajta is terem, így bőven van miből válogatni, ha a nyár e csodás gyümölcséből szeretnénk csemegézni.

Milyen cseresznyefajták találhatók hazánkban?

Hazánk kiváló adottságokkal rendelkezik a cseresznyetermesztéshez, így többféle fajta is elérhető a cseresznyeszezonban. Nézzük meg a legismertebbeket:

  1. Bigarreau Burlat

Az egyik legkorábban érő fajta, már május végén, június elején szüretelhető. Nagy szemű, sötétpiros, rendkívül édes gyümölcs. Frissen fogyasztva a legfinomabb, de süteményekbe, lekvárba is tökéletes.

  1. Germersdorfi

Talán a legismertebb magyar cseresznyefajta. Nagy méretű, ropogós, sötétbordó gyümölcs. Június közepétől érik. Magas cukortartalma miatt igazi csemege, emellett kiválóan alkalmas befőzésre, kompótra, szirupos cseresznyének is.

  1. Katalin

Június második felében érik, közepes-nagy méretű, mélybordó színű, kemény húsú fajta. Íze kifejezetten édes, kissé savanykás beütéssel. Frissen fogyasztva is kitűnő, de süteményekbe is remekül használható.

  1. Van

Egyik leginkább exportált magyar fajta. Június közepén érik, közepesen nagy, fényes sötétbordó termése van. Íze aromás, édes-savanykás, frissen fogyasztva és feldolgozva is kiváló.

  1. Alex

Viszonylag újabb fajta hazánkban, június elején-közepén érik. Nagy szemű, élénkpiros, roppanós húsú. Nagyon magas cukortartalmú, valódi desszertcseresznye.

Melyik a legfinomabb?

Természetesen ez ízlés dolga, de ha a legtöbben megkérdeznénk, talán a Germersdorfi lenne a legnépszerűbb. Kiváló mérete, roppanós húsa és tökéletes édessége miatt sokan ezt tartják a “királynőnek” a hazai cseresznyefajták között. Természetesen a Bigarreau Burlat koraisága miatt szintén sokak kedvence, hiszen ő az első fecske, aki megörvendeztet minket a szezon elején.

Cseresznyéből készült finomságok otthon

Ha van egy kis időnk a konyhában, a cseresznyéből számtalan finomságot készíthetünk, hiszen remekül felhasználható sütikhez, lekvárokhoz, desszertekhez, italokhoz is.

  1. Cseresznyés pite recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg kimagozott cseresznye
  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipet só

Elkészítés:
A vajat morzsoljuk el a liszttel, majd adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a tojást és a sót. Gyúrjuk össze, majd tegyük hűtőbe fél órára. Ezután nyújtsuk ki a tésztát, béleljünk ki vele egy piteformát, szórjuk rá a cseresznyét, hintjük meg kevés cukorral, majd süssük 180 °C-on kb. 35-40 percig.

  1. Cseresznyés clafoutis (francia tejespite)

Hozzávalók:

  • 50 dkg cseresznye
  • 3 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 8 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • csipet só

Elkészítés:
A tojásokat habosra keverjük a cukrokkal, majd hozzáadjuk a lisztet, tejet, tejszínt, sót. A cseresznyét kimagozzuk, egy kivajazott piteformába szórjuk, majd ráöntjük a masszát. 180 °C-on kb. 40 perc alatt készre sütjük.

  1. Házi cseresznyebefőtt

Hozzávalók:

  • 2 kg cseresznye
  • 80 dkg cukor
  • 1 citrom leve
  • 2 l víz

Elkészítés:
A kimagozott cseresznyét üvegekbe tesszük, közben a vízből, cukorból és citromléből szirupot főzünk, majd a forró szirupot a cseresznyére öntjük. Lezárjuk és száraz dunsztba tesszük.

Ha nincs kedvünk sütni-főzni: Interfood a megoldás!

Természetesen sokszor előfordul, hogy bár vágyunk egy kis cseresznyés finomságra, nincs időnk, kedvünk vagy energiánk a konyhában tevékenykedni. Ilyenkor sem kell lemondani a cseresznyés ízekről!

Az Interfood nyáron is gondoskodik róla, hogy elérhetőek legyenek a szezonális, friss alapanyagokból készült ételek. Legyen szó egy könnyű nyári gyümölcslevestől kezdve a cseresznyés rétesen át egészen a különféle desszertekig, az Interfood kínálatában garantáltan megtalálod a kedvencedet!

Így nem kell a bevásárlással, előkészítéssel, sütéssel-főzéssel bajlódni: elég pár kattintás, és már élvezheted is az idény legfinomabb cseresznyés fogásait, a frissesség és a házias ízek garanciájával.

Miért érdemes kihasználni a szezont?

A cseresznye nemcsak finom, hanem egészséges is:

  • Tele van antioxidánsokkal.
  • Bővelkedik C-vitaminban.
  • Kiváló káliumforrás.
  • Segíthet a gyulladások csökkentésében.
  • Támogatja a szív- és érrendszer egészségét.

A szezon rövid, így érdemes minél többet fogyasztani belőle, amíg elérhető!

Ez is érdekelheti

chia-mag

Mi a helyzet a chiamaggal?

Mióta mindenki számára elérhetővé vált az internet, és bárki vezethet blogot, posztolhat szabadon, szinten minden évben felbukkan egy-egy új szuperfood, amiből rövid idő alatt a bloggerek segítségével olyan nagy divat lesz, hogy minden sztár ezt ajánlja, áradoznak róla, és kis időn belül minden földi halandó meg akarja kóstolni. A tavalyi év nyertese az azték zsálya…