Blog

Szűrők
almás túrós rétes szelet

A 19. századi báli szezon és gasztronómiai különlegességei

A 19. században a báli szezon a társadalmi élet csúcspontját jelentette, különösen a farsangi időszakban, amely vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig tartott. Ezek az elegáns események nemcsak a tánc és a zene örömét kínálták, hanem a gasztronómiai élvezetek terén is kiemelkedtek.

A báli szezon társadalmi jelentősége

A bálok kezdetben zártkörű rendezvények voltak, ahol az arisztokrácia és a felsőbb társadalmi osztályok tagjai gyűltek össze. Az idő múlásával azonban a polgárság is egyre inkább részt vett ezeken az eseményeken, így a bálok a városi és vidéki közösségek fontos társadalmi eseményeivé váltak. A falusi közösségek számára ez az egyik leggazdagabb, hagyományokkal, szórakozási szokásokkal teli időszak volt: disznótorok, lakodalmak, evés, ivás, tánc, mulatságok.

Jellegzetes báli ételek és italok

A bálok menüje gondosan összeállított fogásokból állt, amelyek nemcsak ízletesek, hanem látványosak is voltak. Az előételek között hidegtálak szerepeltek, például francia saláták, hideg halak és különböző aszpikos készítmények. A levesek közül a húsos, gombás változatok, valamint a korhelyleves voltak népszerűek. A főételek között megtalálhatóak voltak a malacsült, vad- és halételek, valamint a különböző módon elkészített sertésbordák és vesepecsenyék. A szárnyasokat gyakran gyümölcsökkel vagy alkoholos italokkal készítették el. A menüsort tradicionális farsangi édességek zárták, mint a rétesek, emeletes torták, teasütemények és a farsangi fánk.

Az italok terén az étkezések előtt étvágygerjesztő aperitifeket, keserű likőröket fogyasztottak. A nehéz húsételeket egy pohár borral öblítették le, gyakran választották az aranyhegyi cirfandlit, a pécsi chardonnay-t vagy a villányi burgundit. A pezsgő is elmaradhatatlan kísérője volt a báli menüsornak, különösen a Törley pezsgő vált népszerűvé ebben az időszakban.

Báli fogások az Interfood étlapján

Ha szeretnéd megkóstolni a báli szezon jellegzetes ételeit anélkül, hogy órákat töltenél a konyhában, az Interfood étlapján számos ilyen fogást találsz. Például:

  • Malacsült: A hagyományos báli menük kedvelt fogása. Kóstold meg az erdélyi fatányérost (sertésszelet, natúr máj, debreceni) steak burgonyával az Interfood kínálatából!
  • Rétesek: A farsangi édességek közül a rétesek is szerepelnek az étlapon, az almás-túrós rétes biztosan nem okoz csalódást.

Az Interfood lehetőséget nyújt arra, hogy otthonod kényelmében élvezhesd ezeket a tradicionális ételeket, egyszerűen megrendelve őket az étlapról.

Ez is érdekelheti

Friss fűszernövényt mindenkinek II.

A frissen szedett gyógy- és fűszernövények illata, aromája és hatása utolérhetetlen. Akinek fontos, hogy igazán egészséges és ízletes ételt tudjon főzni családja számára, annak érdemes időnként elővennie ezeket. Előző blogcikkünkből már kiderült, hogyan lehet mentát, citromfüvet, kaprot és petrezselymet nevelni egy kicsinyke teraszon vagy erkélyen – nem kell hozzá más, csak némi információ az adott…