Blog

Szűrők

Az édesanyák láthatatlan munkája

Idén május 7-re esik május első vasárnapja, vagyis az anyák napja, amire már az egészen kicsi gyerekek is nagy odaadással készülnek, gyakorolják az óvodában a műsort, készítik a kézműves ajándékokat, mondják a verset. Felnőttként is felköszöntjük az édesanyákat ezen a jeles napon, de vajon észrevesszük, mi mindent tesz a családért a mindennapok során? Az Interfood e heti cikke arról a rengeteg láthatatlan munkáról szól, amit sokszor természetesnek veszünk, pedig nem kellene. Beszéljünk most erről, és köszöntsük édesanyánkat, feleségünket ehhez méltón!

Főzés, tervezés

Egy egész heti menüt megtervezni heteken, hónapokon, éveken át, nem kis kihívás. Aki még nem próbálta, nem is sejti, hogy mennyi előre gondolkodást és szervezést igényel az, hogy minden nap kerüljön meleg étel az asztalra. Ha pedig tovább bővítjük a kört, és szemügyre vesszük a reggeli, a tízórai, az uzsonna és a vacsora körét is, szinte lehetetlen küldetésnek tűnik: hogy lehet mindezt megtervezni egy egész család részére? Az édesanyák tudják, hiszen rengeteg idejük van benne, az évek pedig meghozzák a rutint is.

Bevásárlás

Minden főzést egy bevásárlás előz meg, hiszen alapanyag nélkül lehetetlen főzni. Sokféle rutin létezik erre, van, aki havonta végez nagy bevásárlást, mások hetente, de egy biztos: rengetegszer kell vásárolni, és ha nem mindegy a termékek ára, akkor sokszor kell tudatosnak lenni. Ez pedig fárasztó és sokkal nagyobb feladat, mint amilyennek elsőre tűnik.

Takarítás, rendrakás

A takarítás és a rendrakás hiánya sokkal jobban meglátszik, mint az, ha rendszeresen végezzük. Egy háztartást vezető nőnek, vagy akár férfinak rengeteg ideje megy el azzal, hogy fenn tudja tartani az alapvető tisztaságot. Vannak családok, ahol ez a feladat megoszlik, és a család minden tagja kiveszi a részét belőle, de valljuk be, a legtöbb helyen a piszkos ablakok megpucolása azért mégis az édesanyákra vár.

Mindennapos teendők

Hogyan ürül ki a szemetes, ki figyel rá, hogy ne romoljon meg az étel, ki rakja rendbe a hűtőt? Minden nap van tiszta ruha, amit felveszünk, de azt előbb ki kell mosni, ki kell vasalni, és el is kell pakolni a szekrénybe. Közeleg egy-egy ünnep, fogalmunk sincs, mit adjunk ajándékba, de anyának máris van a fejében legalább három ötlet. Vegyük észre, hogy az édesanyák mi mindet tesznek a hétköznapok során!

Idén valami igazán különlegessel lepné meg édesanyját, feleségét? Rendeljen házhoz finom ebédet egyetlen napra vagy egy hétre, netán egy egész hónapra. Könnyítse meg az anyuka dolgát, hogy ne kelljen folyton a főzésen törnie a fejét. Interfood – legyen az ebéd a meglepetés!

Ez is érdekelheti

Egészség, könnyedség, zamatok. Citromos-borsos harcsa rizzsel, zöldségekkel

Ha egy könnyű, nyárias ebéd (vacsora) kell, ha fókuszban az egészség, ha jólesik a változatosság, akkor biztos, hogy az egyik legjobb választás a hal. Legyen tengeri vagy édesvízi jószág, ússzon bár folyóban vagy tóban, pikkelyezzék vagy nyúzzák – mindegy. A hal jó. Szinte érthetetlen, hogy Magyarországon miért olyan drámaian kevés fogy belőle: egy főre alig…