Blog

Szűrők

Terítéken a máj

A máj igazi megosztó étel, igen népes rajongótábora van, míg mások kifejezetten utálják, rágondolni sem bírnak, nemhogy megenni. Sok tévhit kering a májfogyasztással és májkészítéssel kapcsolatban, ezek közül a legnagyobb tévedés, hogy méreganyagokat tartalmaz. Ezzel szemben számos vitamin és ásványi anyag forrása, ráadásul ha jól van elkészítve, nagyon finom. Az Interfoodnál ezen a héten főszerepben a máj, lássuk, mit érdemes róla tudni!

Két tévhit és azok cáfolata

A májról mindenki tudja, hogy az egyik legfontosabb kiválasztó szerv, feladata, hogy kiszűrje a szervezetből a káros anyagokat. Ebből adódóan logikus lenne, hogy maga a máj tele legyen méreganyagokkal. A valóság azonban az, hogy ugyan valóban kiszűri a káros anyagokat, de nem tárolja azokat, csupán átengedi magán őket. A másik népszerű tévhit, hogy a máj túl sok A-vitamint tartalmaz, ami túlzott bevitel esetén A-vitamin felhalmozódáshoz, majd mérgezéshez vezet. Az igazság az, hogy a májnak valóban magas az A-vitamin tartalma, de ahhoz, hogy az veszélyes szintet érjen el az emberi szervezetben, reggeltől estig minden egyes nap májat kéne fogyasztanunk. Erre azért még a rajongóknak is kicsi az esélye.

Miért érdemes beilleszteni étrendünkbe?

A fentebb említett, rendkívül hasznos A-vitamain mellett nagy mennyiségben tartalmaz B12, B6, B1, B2 vitamint, folátot, biotint, vasat és magnéziumot. Ezen kívül kutatások bizonyították, hogy a máj élénkítő hatással bír, és elősegíti az emberi szervezet méregtelenítő folyamatait is.

Ahhoz, hogy finom legyen

A jól elkészített máj kincset ér, de ahhoz, hogy ne legyen száraz és fojtós, tudni kell néhány trükköt. Az első és legfontosabb, hogy a májat nem szabad túl sokáig hőkezelni, mert nagyon megkeményedik, vagy éppen cseppfolyóssá válik. A másik nagyon fontos trükk a sózás. Szigorúan tilos hőkezelés közben sózni, mert a só kivonja belőle a nedvességet, és ettől szivacsossá változik. A májat már csak a tányérra szedve sózzuk! A harmadik jótanács pedig a vöröshagyma és a zsír együttese. A hagyományos, magyaros máj akkor jó, ha zsírral készül, és gazdag, hagymás szaft tartozik hozzá.

Ha enni szereti a májat, de az elkészítése nagy kihívás, rendeljen az Interfoodtól házhoz finom, májas ételeket! Megrendelőink kedvelt fogásai között szerepelnek, keresse őket folyamatosan megújuló étlapunkon – ebéd házhoz rendelés az Interfoodtól!

Ez is érdekelheti

Török péksütemények

Mi mással indulhat egy jó nap, ha nem egy finom csésze feketekávéval, és egy friss, még gőzölgő péksüteménnyel? Persze ízlések és pofonok, hiszen van, akinek a kávé inkább tejjel készüljön, máshol pedig inkább tea kívánkozik az asztalra, de az biztos, hogy a legtöbb helyen bizony péksütemény a reggeli főszereplője. A világ bármely pontjára is tévedünk,…