Blog

Szűrők

Mi fán terem a kókusz?

A kókuszt, egzotikus gyümölcs lévén hazánkban leginkább csak kókuszreszelék és kókusztej formájában ismerjük, utóbbi nagy segítség azok számára, akik érzékenyek a tehéntejre. A nálunk kapható kis barna, rendkívül kemény kókusz íze szinte élvezhetetlen, ami nem is csoda, hisz rengeteg időt tölt a szupermarketek polcain, mire eljut a vásárlókhoz. Ezzel szemben azokon a vidékeken, ahol őshonos a kókusz, küllemre és ízre teljesen eltérő kókuszdiókkal találkozhat az ember. Ha van rá lehetőség, érdemes egyszer megkóstolni, addig is az Interfood néhány érdekességet hoz kedves olvasóinak ebben a témában.

  • A kókuszdió vírus-, gomba-, baktérium- és parazitaölő hatású, ezért fogyasztása hasznos az emberi szervezet számára, emellett magas rosttartalmával segíti az emésztést.
  • 2016-ban több mint 59 millió tonna kókuszdiót termeltek a világon. A legnagyobb kókuszdió termesztők Indonézia, Fülöp-szigetek és India.
  • A kókuszvíz átlagosan 94% vizet tartalmaz, egy csészényi belőle pedig 46 kalóriát.
  • A kókuszfa igen termetes növény, 25 méter magasra is megnő, és egyetlen fa képes évente 180 kókuszdiót megtermelni.
  • A legnépszerűbb kókuszos csoki egyértelműen a Bounty, mely elsőre nem aratott osztatlan sikert az Egyesült Államokban, ám az évek során annyira kedvelt édességgé vált, hogy mára az első három legnépszerűbb csoki között foglal helyet.
  • Ugye ismerős a hawaii őslakók tánca és a nők kókuszhéjból készült melltartója? Sokan hiszik azt, hogy ez egy ősi autentikus ruházat, de valójában csupán egy marketingfogás a Nyugatról.
  • Ha a kókuszdió héját elkezdjük hevíteni, az természetes szúnyogriasztóként szolgál. Ezt az eljárást számos országban ismerik és alkalmazzák.
  • A kókuszolaj meghódította a szépségipart, rengeteg kozmetikum összetevője, sokan tisztán is alkalmazzák a bőr feszességének megőrzésére.
  • A Maldív-szigetek nemzeti fája és jelképe a kókuszpálma.

Ha Ön is imádja a kókuszt, az Interfood jó szívvel ajánlja a Kókusztejberizst málnaöntettel – ezt a finom desszertet vegánok is fogyaszthatják. Mindenki életében vannak időszakok, amikor a főzés teherré változik, az ilyen hónapokat a legjobb ebéd házhoz rendeléssel átvészelni. Csak néhány kattintás, és az Interfood ételfutára házhoz szállítja kedvenceit!

Ez is érdekelheti

saláta centrifuga

Hasznos konyhai fortélyok

A főzés tudománya egy élethosszig tartó tanulási folyamat, hiába van ezeréves gyakorlatunk, hiába főzünk maguknak minden egyes nap, mindig bukkannak fel újabb alapanyagok, új receptek, amiket még nem próbáltunk. Sosem lehet eleget tudni, hiszen számos olyan praktika létezik, ami nagyban megkönnyíti az ember dolgát, és aminek segítségével könnyedén megszabadulhatunk a bosszantó konyhai nehézségektől. Az Interfood…