Blog

Szűrők

Miért együnk ketalazacot?

Nem mindenki tudja, de lazac és lazac között is van különbség – méghozzá nem is kevés. A lazacfélék kiterjedt családjába közel 200 halfaj tartozik, többek között a különböző pisztrángok is. Nagyobb részüknek nincs saját neve nyelvünkben, csak azok kaptak magyar elnevezést, amelyekkel nem csupán a tankönyvek oldalain találkozhatunk, hanem a tányérunkon is. Ezek közé a hazánkban ismert lazacfajok közé tartozik a fehér lazac, a gorbuslazac, a királylazac, a vörös lazac, az ezüstlazac és mostani blogbejegyzésünk főszereplője, a ketalazac (Oncorhynchus keta) is.

Mi az a ketalazac?

A ketalazac vándorhal, amely a Jeges-tengerben és a Csendes-óceán északi részén él, a part menti vizekben. Pikkelyei zöldes-kékes színűek. Hossza 50-90 cm, egy kifejlett példány súlya pedig nagyjából 6 kilogramm. Ez a lazacféle kevesebb vörös krillt és rákot fogyaszt, mint a vörös lazac, ezért húsa világosabb, inkább rózsaszín árnyalatú. Ugyanakkor legalább annyi magas minőségű fehérjét tartalmaz, mint vörös rokona, viszont kevesebb zsírt. A ketalazac egyértelműen a soványabb lazacfajok közé tartozik, hiszen húsának mindössze 4g/100g a zsírtartalma, omega-3-ban azonban ugyanolyan gazdag, mint a vörös lazac.

Miért érdemes fogyasztani?

A ketalazac húsa magas fehérjetartalmának köszönhetően segíti az izomzat regenerációját, ezért ideális nehéz fizikai munkát végzőknek vagy sportolóknak. Mivel nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavakat, fontos szerepet játszik az immunrendszer erősítésében, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések is megelőzhetőek rendszeres fogyasztásával. Alacsony a zsírtartalma, és nem tartalmaz szénhidrátot, ezért diétás ételek elkészítéséhez is ideális. Mindezek mellett nagy előnye, hogy gyakorlatilag szálkamentes, ezért gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják.

 

Az Interfood törekszik arra, hogy változatos és egészséges ételekkel szolgálja ki megrendelőit, ezért lazacos fogásaink kizárólag ketalazac felhasználásával készülnek. Ha egészséges és laktató halételekre vágyik, válasszon kínálatunkból, ételfutárunk pedig házhoz viszi rendelését!

Ez is érdekelheti

Készítsünk zöldségkrémet!

Vannak időszakok, amikor nehéz elképzelni, hogy van élet a reggeli pirítóson, vajon és sonkán túl, és lehet egyszerre változatosan, finoman és egészségesen étkezni. Az Interfood rendszeresen bizonyítja, hogy bizony az élelmiszerek felhasználási lehetőségeinek tárháza kimeríthetetlen, ezért érdemes időnként új dolgokba belefogni. A zöldségkrémek, kencék nagy divatnak örvendenek manapság, hiszen segítségükkel étkezésünk változatosabbá és persze egészségesebbé…