Blog

Szűrők
A csodálatos gesztenyepüré

A csodálatos gesztenyepüré

Jellegzetes hazai desszert a gesztenyepüré tejszínhabbal koronázva és mazsolával megszórva. Gondolta volna, hogy amit mi magyarok szinte minden étkezés után képesek lennénk fogyasztani, mert annyira szeretjük, az a többi nemzet számára gyakorlatilag teljesen ismeretlen? Tartson az Interfooddal, ha kíváncsi rá, miért olyan népszerű nálunk a gesztenye, és miért olyan borsos az ára, hogy az szinte vetekszik a sáfrányéval?

Magyarországon ugyan őshonos a szelídgesztenye, mégis a hazai kereslet csupán 10%-át tudjuk itthon előállítani, a többi külföldi importként kerül az áruházak polcaira. Hazánkban hat olyan szelídgesztenye faj létezik, ami alkalmas lenne arra, hogy nagy területen és mennyiségében termesszük őket. Vannak még öreg fáink, de mivel azokat a második világháború előtt telepítették, mára kiöregedtek, nem képesek ilyen nagy mennyiséget termelni. Mi lehetne a megoldás? Tőkével, idővel és türelemmel rendelkező földbirtokosok – ugyanis mire egy-egy magonc termőre fordul, addig eltelik hat-nyolc év, a befektetett pénz pedig csak áll. Korszerű eszközök szükségesek mind az ültetéshez, mind a gondozáshoz, a betakarításról nem is beszélve. Savas talajt igényel a fa, éppen ezért a Dunakanyar és Dunántúl területei alkalmasak a termesztésére. A gesztenyefák viszonylag igénytelen növények, ezért ha valaki ki tudja várni, végül nagy hasznot realizálhatna.
Az ára tehát azért ennyire borsos, mert hazai terméssel szinte nem is lehet számolni, és sajnos az olaszországi nagypiac is gondokkal küzd, mert kegyetlen kártevő pusztítja sorra a termést, és még nincs meg a hatékony ellenszere. Így aztán a gesztenye ára egyre csak növekszik, és ez kihat a hazánkban kapható gesztenyekészítmények minőségére is. Mert ha alaposan megnézzük a boltokban árult gesztenyemasszák összetevőit, bizony nem csak gesztenyét találunk bennük. Pedig semmi más nem lenne indokolt! Mégis van bennük rengeteg cukor, krumpli és bab, na és persze jó sok rumaroma, hogy elvegye a többi nemkívánatos ízt. Hogy kivédjük ezt az átverést, feltétlenül érdemes megnézni hány százalékos a gesztenyepüré, vannak ugyanis 100%-ban gesztenyét tartalmazók is. Érdemes többet fizetni érte és a minőséget választani, ha már egyszer venni szándékozunk.

Az Interfood étlapján rendszeres vendég a tejszínhabos gesztenyepüré, megrendelőink egyik leginkább kedvelt desszertje. Rendelje meg tőlünk holnapi ebédjét és ne feledkezzen meg az étkezések királynőjéről sem, a desszertről!

Ez is érdekelheti

Melegszendvics francia módra

Reggelizz úgy, mint egy király! Régóta tudjuk, hogy ha egészséges, bőséges reggelivel indítjuk a napot, azzal nem csak a korai órákat tesszük gördülékenyebbé, hanem az egész hátralévő napot. Tele energiával könnyedén szembe tudunk nézni az aznapi feladatokkal, míg éhes hassal minden lassabban és nehezebben megy. Igen ám, de mit együnk, ha unjuk már a vajas…