Blog

Szűrők
Interfood-Az ezerarcú lecsó

Az ezerarcú lecsó

Mediterrán lecsó virslivel, csirkemell rácosan (lecsós, tejfölös) burgonyával, lecsós csirkemáj, rizses lecsó, kolbászos-tojásos lecsó, lacipecsenye lecsós karfiolrizzsel. Csak hogy néhányat említsünk az Interfood megrendelőinek kedvenceiből. A lecsót mindenki szereti, ahány ház, annyi lecsó, sőt, ahány ország és kultúra, mindnek megvan a saját lecsóreceptje. Járjuk körül együtt a témát, nézzük meg mely országok hogyan szeretik legjobban a lecsót!

A lecsó történetéről sok ellentmondást olvashatunk, nehéz világosan látni, hogy mik is lehettek a valós dátumok és események, melyek ehhez a nagyszerű ételhez elvezettek minket. Az első érdekesség, amire rábukkanhatunk, hogy a 19. század elejéig a paradicsomot mérgezőnek hitték, lecsóról tehát szó sem lehetett. Az 1900-as évek elejéről maradtak fenn feljegyzések, melyekben szerepel a lecsó kifejezés, az alaprecept szerint paradicsom, paprika, hagyma és só kell csupán hozzá. Ez tehát már biztosan az általunk is jól ismert változat lehetett. Rövid idő alatt olyan népszerűségre tett szert ez az egyszerű étel, hogy konzerv formájában nagy mennyiségben szállították Ausztriába. Egy idő után még vámot is kiszabtak rá a nagy mennyiségű import miatt. Innentől fogva népszerűsége töretlen, az idők során az alapreceptet sokféleképpen gazdagították, számos étel rész-összetevője lett a lecsó, különböző húsok mellé mártásként népszerű manapság ajánlani.
Külföldön hasonlóan nagy a sikere, ám mindenhol egy kicsit másmilyenek a hozzávalók. A vöröshagyma, a paradicsom és a paprika elengedhetetlen, de ehhez sokféle más zöldséget is adnak a különböző vidékeken.
Lecsók a világ más tájairól:
Izraelben shakshoukah a neve: paprika, paradicsom, vöröshagyma, tojás, római kömény, petrezselyem.
Olaszországban peperonata: paprika, paradicsom, vöröshagyma, fokhagyma, olíva olaj, petrezselyem.
Szerbiában dzsuvecs: paprika, paradicsom, vöröshagyma, padlizsán, rizs.
Franciaországban ratatouille: paprika, paradicsom, vöröshagyma, padlizsán, cukkini, olíva olaj, petrezselyem.
Törökországban menemen: paprika, paradicsom, vöröshagyma, tojás.

Egy kicsit még várnunk kell a friss, kertből szedett, nap érlelte összetevőkre, de azért addig is van megoldás, az Interfood számos lecsós ételt kínál megrendelőinek. Nincs más dolga, mint kiválasztani az étlapról és várni a futárunkat, aki házhoz viszi ebédjét.

Ez is érdekelheti

A torma – és amit nem tudtál róla

Nem telhetett el a húsvét torma nélkül – ugye Önnél is előkerült a főtt tojás, a sonka és a kalács mellett az elmúlt időszakban?  A legtöbben csak annyit tudnak róla, hogy reszelve kell fogyasztani, és ha majonézzel keverik, kevésbé erős az íze, valamint nagyon csípős tud lenni. De nézzük, mi mindent lehet még tudni erről…