Blog

Szűrők
dobostorta

Dobostorta

Emlékszel még gyermekkorod kedvenc cukrászsüteményeire? A Dobostorta biztosan köztük volt, mindenki imádta a csupa-csokis, cukormázas, roppanós tetejű tortaszeletet, amit nem sütöttek otthon a nagymamák és az édesanyák, hanem el kellett érte zarándokolni a helyi cukrászdába. Méltán lett ennyire híres, máig az ország legnépszerűbb süteményei közé tartozik. Nézzük, kinek köszönhetjük, és mennyire számított bravúros találmánynak megalkotásának idején!

A Dobostorta igazi villámkarriert futott be, hiszen nagyon rövid idő alatt lett rendkívül népszerű és igazi ínyencségnek számító sütemény. A történet a 19. században kezdődik, egy tehetséges cukrásszal, Dobos C. Józseffel. Szakács, cukrászmester, önálló csemegeüzletet üzemeltető vállalkozó, aki egy kiállításra olyan tortaremeket alkotott, aminek receptjét nyugdíjba vonulásáig őrizte, és ami világszerte ismert hungarikummá vált az idők során. A korabeli cukrászat állandó problémája volt a nem megfelelő hűtés, hiszen nem létezett még ennyire fejlett hűtéstechnika. Nagy gondot jelentett ez a cukrászoknak, de Dobos C. József olyan megoldást talált, amivel ilyen viszonyok között is hosszabb ideig eltartható süteményt tudott létrehozni. A korában megszokott eljárásokat sutba dobta, és a népszerű, főzött krémes, emeltes, agyoncicomázott torták helyett egy letisztult és nagyon egyszerű süteményt készített, amihez ráadásul nem is kellett semmilyen különleges hozzávaló. A piskótalapokhoz kevert vaj, a vaníliás-kakaós vajkrém és a roppanós cukormáz egyedülálló találmány volt.
Természetesen, mint minden igazi eredettörténetnek, ennek is megvan a saját kedves kis „előzmény-legendája”. Az elbeszélések szerint a cukrászmester inasa jókora hibát vétett, a vaj köpülése közben ugyanis só helyett cukrot szórt a vajhoz. A só tartósította a vajat, ám a cukros vaj semmire sem volt jó, dobhatták volna a szemétbe. Dobos C. József azonban ahelyett, hogy kidobta volna az elrontott vajat, megkóstolta, és látott benne lehetőséget, kísérletezni kezdett vele. Így készült el a különleges vajkrém, ami teljesen különbözött a korában megszokott főzött krémektől. Hogy a történet igaz-e vagy csak a szájhagyomány és a néplélek alkotta, azt nem lehet tudni, mindenesetre érdekes, hogy az inas neve sehol sem lelhető fel.

Ha szeretne néhány falat erejéig visszautazni a Monarchia idejébe, ne habozzon, rendelje meg holnapi ebédje mellé desszertnek az Interfood Dobostortáját, és fogyassza úgy, mint Ferenc József és Sissy azon a bizonyos kiállításon, melyen először tűnt fel.

Ez is érdekelheti

Vanília

Csoki, eper és vanília – a három legnépszerűbb íz a világon. Nem véletlen, hogy ebben a három ízben szinte minden létező édesség kapható. Egyes felmérések szerint ezek közül is a vanília áll az élen, amely nem csak ízével, de illatával is hódít, hiszen az illatok nem hivatalos versenyében is dobogós. De mit tudunk erről a…