Blog

Szűrők

Gombapaprikás paleo tésztával

Aki volt már valaha gombaszedő túrán a hegyekben, az tudja, mekkora élmény a kellemes hűvösben, hatalmas fák alatt vadászni az ehető gombákra, majd hazaérve finom ebédet készíteni belőlük a családnak. A lehetőségek sora szinte végtelen: rántott gomba, palacsintatésztában sült gomba, gombapaprikás, töltött gomba, grillezett gomba, gombaleves, gombás rizottó, és még sorolhatnánk.

A gomba megosztja az embereket: vannak, akik nagyon szeretik, mindenféle gombát szívesen készítenek és fogyasztanak, és akadnak, akik ki nem állhatják, egyetlen falatnyit sem viselnek el a tányérjukon. Utóbbinak oka lehet a „gombaallergia” ami valójában nem is igazán nevezhető allergiának. Az igazság az, hogy rendkívül magas fehérjetartalma miatt a gomba erősen megterheli a gyomrot, ezért egyesek egyáltalán nem tudják megemészteni, így szervezetük súlyos hányással és hasmenéssel reagál az elfogyasztott gombaételekre. A gombát bíró szerencsésebbek vannak többségben, ők viszont szintén a magas fehérjetartalom miatt gyorsan jóllakottnak érzik magukat tőle, ezért kisebb mennyiség is elegendő számukra, mert eltelíti a gyomrot.
Kinek ajánljuk a gombát? Mindenkinek, aki szereti. Annak, aki fogyni szeretne, a vegetáriánusoknak és a vegánoknak, valamint a paleo étrend lelkes híveinek. A gomba annyira magas fehérjetartalommal bír, hogy húsok helyettesítésére is kiválóan alkalmas, de tartalmaz ásványi anyagokat, zsírokat és vitaminokat is. Nagyon jól variálható és gyorsan elkészíthető élelmiszer.
Nézzünk néhány okos fortélyt, ami segít abban, hogy tökéletes gombaételt készíthessünk. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy erdei sétánk során gombaféléket találunk, feltétlenül vizsgáltassuk be! Szigorúan tilos bevizsgálás nélkül elfogyasztani a gombát, nem elegendő egy kis gombahatározóval a zsebükben elindulni és gyűjtögetni! Országszerte számos gombavizsgáló szakellenőr áll rendelkezésünkre, akik ingyen segítenek nekünk. Bevizsgálás után bátran fogyasztható a gomba, ha pedig nagyobb mennyiségre tettünk szert, szárítva remekül tudjuk tartósítani. Tisztítás során vízzel öblítsük le, de ne áztassuk be őket. Az elkészítés során ügyeljünk arra, hogy ne érintkezzen vassal, mert attól elveszíti eredeti aromáját, kellemetlen ízt kap és megfeketedik. A zománcedények a legmegfelelőbbek erre a célra. Az edényünkhöz tartozó fedőt elő sem kell vennünk, mert a gomba magas víztartalma miatt a főzés során sok vizet ereszt. A gombák különleges zamatát úgy tudjuk legjobban megőrizni, ha kevés sót és fűszert használunk az elkészítésük során.

Az Interfood ételfutár kínálatában gyakran szerepelnek gombás ételek, az egyik legkedveltebb közülük a gombapaprikás. Ma már elérhető nálunk a paleo változat is, amelyhez ízletes csiperkegombát használunk. Mellé paleo orsótésztát kínálunk, amely a búzaliszt helyett szezámmaglisztet tartalmaz. Rendelje meg bátran étlapunkról, futáraink pedig házhoz szállítják!

Ez is érdekelheti

Sós citrom

Sós citrom, sóban eltett citrom, savanyított sós citrom – ugye furcsán hangzik? Ilyenről még nem is hallott? Ne aggódjon, nincs ezzel egyedül, hazánkban kevesen ismerik a citromnak ezt az érdekes felhasználási módját. Mivel az Interfood igyekszik mindig napra kész lenni, és kedveli az újdonságokat, e heti blogcikkünkben ezt az igazi ínyencséget vesszük górcső alá. Nézzük,…