Blog

Szűrők

Oregánós roston csirkemell pirított édesburgonya hasábokkal

A paleolit étrenddel ismerkedők számára korában már készítettünk egy blogbejegyzést arról, hogy mely ételeket fogyaszthatják bátran, és melyeket kell kerülniük, ha teljes mértékben be szeretnék tartani az előírt szabályokat. Sokak bánatára kiderült, hogy többek között a burgonya is tiltólistás élelmiszer, hiszen nagyon magas a keményítő tartalma. Elsőre talán okoz némi aggodalmat a dolog, hiszen a magyar konyha alapvető élelmiszere a krumpli, rengeteg ételünk hozzávalója, ráadásul az egyik leggyakrabban készített köretfajtánk. Nem kell azonban kétségbe esni, hiszen számos élelmiszerrel helyettesíthetjük a burgonyát. Napjainkban az egyik legnépszerűbb krumpli-pótló élelmiszer az édesburgonya.

Bár az édesburgonya hazánkban még csak néhány éve kezdett elterjedni, a világ számos részén alapélelmiszernek számít, az Egyesül Államok egyes részein például nagyobb arányban fogyasztják, mint a hagyományos burgonyát. Brazíliában pedig nem csak ételként, de szeszes ital alapanyagaként is felhasználják.
Csalóka a neve, mert valójában semmi köze a burgonyához, rendszertanilag még csak nem is rokona. Miért hívjuk akkor édesburgonyának? Mert a növényt ugyanúgy a gumójáért termesztik, mint a hagyományos burgonyát, és mert a kifejlett gumók küllemre nagyon hasonlítanak a krumplihoz. Az édesburgonya, más néven batáta, évelő növény, virágja nagyon hasonló a hajnalkáéhoz. Kúszó indákkal kapaszkodik, szív alakú levelekkel rendelkezik, és terebélyes lombja van. Több fajta édesburgonya létezik, melyek színben és ízben egyaránt eltérnek.
Nézzünk néhány jó hírt a batátával kapcsolatban:
Nem csak a paleolit étrend kedvelőinek ajánlott a fogyasztása, hiszen számos jótékony élettani hatása ismert. Magas a C-, a B- és az E-vitamin tartalma, található benne magnézium, kalcium, vas, szelén, kálium, nátrium cink és réz. Egyes kutatások szerint magas ásványi anyag tartalmával hozzájárul a rák megelőzéséhez, és késelteti az öregedést. Fogyókúrázóknak is melegen ajánlott, mert szinte bármilyen étrendbe beilleszthető. Szintén nagy előnye, hogy változatosan elkészíthető. Süthetjük, párolhatjuk, főzhetjük, grillezhetjük, készíthetünk belőle pürét vagy főzeléket, sőt, édeskés íze miatt még sütemények alapjaként is felhasználható.

Az Interfood ételfutár étlapján gyakori és népszerű vendég az édesburgonya. Az Önök kedvenc fogásai közé tartozik az Oregánós roston csirkemell pirított édesburgonya hasábokkal. Mint minden paleo ételünk, ez is teljes mértékben megfelel az étrend követelte szabályoknak: a friss csirkemellet hirtelen kisütjük, oregánóval és leheletnyi sóval fűszerezzük. Az édesburgonyát héjával együtt pirítjuk meg, így megőrzi az összes értékes tápanyagot. Tápláló és ízletes ebédje lehet minimális energiabefektetéssel: csak rendelje meg, és az Interfood ételfutár házhoz szállítja Önnek.

Ez is érdekelheti

A kelt tészták királynője: aranygaluska

Már a nevében is az előkelő gazdagság mutatkozik: arany – nomen est omen. És eredetileg azért galuska, mert az ügyes háziasszonyok kanállal szaggatták ki a lágy tésztát (akárcsak a nokedlit), mielőtt a tepsibe kerültek volna a halmocskák. Az aranygaluska a tuti kelt tészta: dús és ellenállhatatlan. Talán nincs is olyan ember a földön, lény a…