Blog

Szűrők

Címke: desszert

csokis-marlenka

Örmény eredetű, dióval szórt karamellás, mézes-krémes tömény desszertcsoda, ami nem tartalmaz tartósítószert és mesterséges színezéket. Az eredeti változat Csehországban készül kizárólag magas minőségű alapanyagok felhasználásával, és manapság már megtalálható a legtöbb kávézóban és cukrászdában. Mi az? Hát a Marlenka! Nagyon izgalmas sütemény mind az eredetét, mind a mai elkészítési módjait tekintve. Igazán romantikus a történet,…

paleo-mogyorokremes-szelet

Nagyon érdekes nap mint nap szembesülni vele, hogy az emberek életmódjának változása milyen erőteljesen kihat életünk minden területére. Évtizedek alatt képes átalakulni egy-egy kultúra, megváltozik a szokásmód, az idők során mást és mást örökítünk gyermekeinkre. A divat mindig hoz valami újat, folyamatosan változnak a trendek, a régi szokások elavulttá válnak, majd feledésbe merülnek. Az élet…

chia-mag

Mióta mindenki számára elérhetővé vált az internet, és bárki vezethet blogot, posztolhat szabadon, szinten minden évben felbukkan egy-egy új szuperfood, amiből rövid idő alatt a bloggerek segítségével olyan nagy divat lesz, hogy minden sztár ezt ajánlja, áradoznak róla, és kis időn belül minden földi halandó meg akarja kóstolni. A tavalyi év nyertese az azték zsálya…

csokolede-gyumolccsel

Sok étrenddel az a legnagyobb probléma, hogy a tiltott élelmiszerek gondolata már előre elriasztja az érdeklődőket. Nem minden esetben vannak kitalálva a helyettesítő lehetőségek, így amikor megfogalmazódik bennünk, hogy változtatnunk kellene, és ismerkedni kezdünk egy-egy új diétával, étrenddel vagy életmóddal, ijesztő lehet a ránk váró sok változás, a tudat, hogy ezentúl le kell mondanunk az…

gesztenyepure

Szinte biztos, hogy Vajda János nem a gesztenyepürére gondolt, amikor a híres versét írta, de a soroknak nehéz nem felidéződniük, amikor erről a fenséges desszertről beszélünk. Annál is inkább, mert a tejszínhabos-gesztenyemasszás csodát szülőhazájában, Franciaországban éppen Mont Blancnak, nyomukban az olaszok pedig Montebianconak nevezik Európa legmagasabb csúcsa után. A legjobbak közül való ősrégi recept, ami…

cserebere

A dúsan rakott, szépen terített, szeretteink által körülült asztal elengedhetetlen része a decemberi ünnepi időszaknak. Óriási öröm a karácsonyt úgy ünnepelni, az új évet úgy köszönteni, hogy a szív hálával van tele, a tányér pedig testet-lelket kényeztető jó falatokkal. Csak az a fránya elhízás, cukorbetegség, érrendszeri zavar ne lenne… Mert a szezon hagyományos ételeiben túl…

madartej

Micsoda desszert! A magyar asztalok felett át-átvonulnak a muffinok, macaronok, amerikai palacsinták trendjei, de trónjáról letaszítani a madártejet még egyiknek sem sikerült. Kedvenc volt, kedvenc most, és amíg a tyúkok tojást fognak tojni, amíg a tehenek tejet adnak ezen a bolygón, kedvenc is lesz a madártej – és nem csupán nálunk, hanem a franciáknál, az…

edessemmisegek

…néhány szem szaloncukor, egy marék a trendi pillecukorkából, az utánozhatatlan nagyi-féle ünnepi sütemény, az ínycsiklandó illatú, fahéjas-mézes bundába forgatott mandula az utcai árusnál… Halloweeni édességgyűjtés november elején (már nálunk sem ritka), Mikulás-csomag, adventi kalendárium, karácsonyi vásár, közös ünneplés az oviban, iskolában, lakoma hol az egyik unokatestvérnél, hol a másik nagymamánál… Az egészségtudatos szülő a semmihez…

somloi

Letűnt korok, még felidézhető, békebeli napok, retro életérzés vagy előremutató gasztrotrend: a somlói galuskának mindegy. Bármelyik skatulyában megtalálja, sőt kiköveteli elsőségét. A somlói galuska legenda, Magyarország talán legkedveltebb édessége, világszínvonalú, turistáknak mutogatandó finomság, olyan előkelő és népszerű desszertek unokatestvére, mint az olasz tiramisu vagy az angol trifle. Csak jobb! Meghatározó tulajdonsága, hogy nem tűri, ha…

Interfood-tejberizs

Azt mondom: arroz con leche (spanyolul), sütlac (törökül), riisipuuro (finnül), ris a la Malte (svédül). Azt mondom fogyasztják Északtól (Skandinávia) Délig (mediterrán vidékek), Kelettől (India) Nyugatig (USA). Azt mondom lehet reggeli, tízórai, ebéd vagy uzsonna. Gyereknek vagy felnőttnek, akár hidegen, akár melegen… Miről is beszélek? Természetesen a világ egyik legelterjedtebb és legegyszerűbb finomságáról, a tejberizsről!…

  • 1
  • 2

Mivel fizethet?